Tartışmalı Ahmet Kaya filminde karar çıktı

Tartışmalı Ahmet Kaya filminde karar çıktı
Ahmet Kaya’nın hayatını anlatan tartışmalı “İki Gözüm” filminde karar çıktı.

Seray Şahinler  İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi, Gülten Kaya’nın “ihtiyati tedbir talebinin” reddine karar verdi. Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya ise kararla birlikte, X Yapım’a açtığı davaları kaybetti. Yönetmen Gani Rüzgar Şavata ise filmin bugün yeniden salonlarda gösterime gireceğini duyurdu.

KİMSE İNCİNMESİN

Milliyet’e konuşan yönetmen Şavata, şu ifadelere yer verdi: “Gülten Hanım bizim bundan sonra kendisini mahkemeye vereceğimizi düşünüyor fakat biz bu filmi para için yapmadık. Ahmet Kaya’nın ailesini mahkemeye vermek, tazminat talep etmek bizim ne haddimize. Bu filmi ilk 2009’da daha Yusuf Hayaloğlu ölmeden götürdüm. Sonra 2012’de, 2014’te hep görüştük. Ama Gülten Kaya’nın başka bir film projesi var. Biz de o geceyi anlatmak istiyorduk. Ahmet Kaya ölümsüzdür. Sadece Gülten Hanım yok, Ahmet Kaya’nın annesi, babası, kardeşleri, ilk eşi, çocukları var. Kamuya mal olmuş bir insan. Rencide etmezsen, hakkına tecavüzde bulunmazsan kitabı da yazılır, heykeli de dikilir, filmi de yapılır. Bunu bir türlü anlatamadık. Şurası senin burası benim diye diye 3 saatlik filmi 2 saate indirdik. En son, tamam çekin ama benim türküleri kullanmayın dedi. Onları da çıkardık. Ama artık ne olur yapmayın Gülten Hanım. Film vizyona girdi, Gülten Hanım’a sesleniyorum; tüm geliri sen al. Artık vakfı mı yapılır müzesi mi açılır derneği mi kurulur hepsini oraya aktaralım. Ahmet Kaya inciniyor artık. Kişiler değil Ahmet Kaya konuşulsun. Kuruş istemiyoruz.” Karar sonrası ulaştığımız Gülten Kaya ise yargıtay aşamasının devam ettiğini belirtti.

MAHKEME KARARI

Mahkeme tarafından oy çokluğuyla alınan karar ise şöyle açıklandı: “Davaya konu uyuşmazlığı esastan çözer nitelikte ihtiyati tedbir kararı verilemez. Buna göre yerleşik Yargıtay uygulamalarında kabul edildiği ve HMK’nın 391. maddesinin gerekçesinde açılandığı üzere ‘dava sonunda elde edilecek faydayı sağlayacak şekilde’ başka bir deyişle ‘davanın ve uyuşmazlığın esasını halleder şekilde’ ihtiyati tedbir kararı verilmesi mümkün değildir.”

Özgür Tüzel’in Ahmet Kaya’ya hayat verdiği filmde sanatçının Malatya’dan Paris’e uzanan hayatından kesitler sunuluyor. Filmde 1999 yılında Magazin Gazetecileri Derneği töreninde yaşanan anlar da yer buluyor. Filmde Tüzel’e Aleyna Solaker, Serdar Orçin, Ruhi Sarı, Metin Yıldız eşlik ediyor. Bugün Türkiye’de vizyona giren film 2 Eylül’den itibaren Avrupa ve Kanada’da izleyiciyle buluşacak.  “İki Gözüm” geçtiğimiz yıl vizyona girmiş fakat pandemi koşulları nedeniyle izleyiciyle buluşamamıştı. Yönetmen Şavata filmin ardından “İki Gözüm Sürgün”ü yayınlayacaklarını belirtti.