Tayyip Erdoğan ve basın Gezi Parkı olaylarını nasıl yorumlamıştı?

Tayyip Erdoğan ve basın Gezi Parkı olaylarını nasıl yorumlamıştı?
Gezi Parkı eylemlerine yönelik açılan davanın karar duruşmasında, mahkeme heyeti davanın tek tutuklu sanığı olan Osman Kavala'nın da arasında bulunduğu 9 sanığın tüm suçlardan beraatine karar verdi. Çıkan bu karar, iktidar ve iktidara yakın medya tarafından sanıklara yapılan suçlamaları akıllara getirdi.

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında Osman Kavala, Can Dündar, Ayşe Mücella Yapıcı ve oyuncu Mehmet Ali Alabora'nın da bulunduğu 1'i tutuklu 7'si firari 16 sanığın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümet'ini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan yargılandığı davanın 7. duruşmasında karar çıktı.

Davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala'nın da aralarında olduğu 9 kişiye beraat kararı verilmesi, Gezi Parkı olayları ile ilgili bugüne kadar iktidar yetkililerinin kullandığı ifadeleri ve iktidar medyasının yaklaşımını akıllara getirdi.

28 Mayıs 2013’te İstanbul Taksim’deki Gezi Parkı’nı yıkıp eskiden o arsada bulunan Topçu Kışlası’nı yeniden inşaa etmek için buldozerler ile başlayan yıkım çalışmalarına karşı başlayan Gezi Parkı protestoları, devam eden günlerde Türkiye’nin birçok farklı noktasına yayılmıştı.

"GEZİ BAŞARISIZ OLUNCA FETÖ'NÜN DİĞER DARBE GİRİŞİMLERİ DEVREYE GİRDİ"

Günler süren bu protestoların arkasında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan faiz lobisi olduğunu söylerken,  sonraki süreçte ise Gezi Parkı olayları AKP iktidarı tarafından 17-25 Aralık süreci ve 15 Temmuz ile birlikte 'darbe' olarak anılmaya başlandı. İktidar çevreleri, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz'u,  Gezi Parkı olaylarının başarısız olmasından sonra devreye giren darbe girişimleri olarak yorumladı.

İktidara yanlısı bazı gazetelerde ise, Gezi olaylarının ABD’de Yahudi lobisi ve onların Türkiye’deki uzantılarının sayesinde planladığı şeklinde haberler çıktı. 

ERDOĞAN: GEZİ DE, 17-25 ARALIK DA DARBEDİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezi Parkı olaylarının ilk anından itibaren yaşananlara karşı sert bir tavır aldı. Gezi Parkı olaylarının masum ve demokratik bir eylem olmadığını ifade eden Erdoğan, gösteriler ile Türkiye ekonomisinin "doğrudan doruya hedef alındığını" ve Gezi Parkı olaylarının Türkiye'ye karşı dış destekli bir operasyon ve darbe olduğunu aradan geçen süreçte her fırsatta dile getirdi. Erdoğan, en son  Ocak 2020'de Bosna Hersek'te yayımlanan Stav Dergisi'ne verdiği mülakatta "Gezi de 17-25 Aralık da bu millete darbedir" şeklinde konuşmuştu.  

İKTİDARA YAKIN MEDYA GEZİ PARKI OLAYLARINI BÖYLE GÖRMÜŞTÜ

f1-son.jpg

Takvim Gazetesi: Bağımsızlığa Operasyon Gezi'nin gerçek yüzü

f2son-n.jpg

Sabah Gazetesi: FETÖ'nün ilk sokak kumpası Gezi

f3son.jpg

Sabah Gazetesi: Arkalarındaki üst akıl hep aynı

f4son.jpg

A HABER: Gezi bir darbe girişimi miydi?