Devlet Demir Yolları'na holding sahibi genel müdür

Devlet Demir Yolları'na holding sahibi genel müdür
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Uygun görevden alındı. Yerine, 40 milyon euro tutarındaki yatırımla turizm amaçlı yataklı tren işletmeciliği için çalışmalarını yürüten Abdülkerim Murat Atik atandı.

19 Şubat 2019 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanan Ali İhsan Uygun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın Resmi Gazete''de yayımlanan kararıyla 4 Eylül 2021 itibarıyla görevine son verildi.

Ali İhsan Uygun''un yerine ise Sun Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkerim Murat Atik görevlendirildi. 1993''ten bu yana ticari faaliyet gösteren Sun Group, 28 Aralık 2020''de Ulaştırma Bakanlığı''ndan demiryolları için Türkiye''nin ilk özel yolcu taşıma lisansını alan şirketti.

Japon HIS Global şirketi ile beraber Kapadokya Ekspresi adılı 40 milyon euro bedelindeki yatırımla turizm amaçlı yataklı tren işletmeciliği için çalışmalarını yürüten şirketin başındaki Atik''in devlet kuruluşu olan TCDD''nin başına getirilmesi dikkat çekti.

BÜTÇESİ KARA DELİĞE DÖNÜŞTÜ: HER YIL ZARAR AÇIKLIYOR

Uzun zamandır bütçe sorunu yaşayan Devlet Demiryolları''nın zararı AKP iktidarında katlanarak arttı. Yıllardır zarar etmesi nedeniyle, iç kaynak yaratamayan kurum kaynak ihtiyacının sürekli olarak bakanlıkların bütçesinden yapılan transferler ile karşılıyor. KİT sistemi içinde en çok para transferi yapılan kuruluş olan TCDD 2020 yılında 3.8 milyar lira zarar etmişti. Görevden alınan Ali İhsan Uygun, geçtiğimiz temmuz ayında yaptığı açıklamada kurumun bu yıl 3.2 milyar lira zarar etmesini beklediklerini belirtmişti.

İlgili Haberler