Karamollaoğlu’ndan Kazakistan mesajı: Türk Devletleri Teşkilatı duruma müdahil olmalıdır

Karamollaoğlu’ndan Kazakistan mesajı: Türk Devletleri Teşkilatı duruma müdahil olmalıdır
Kazakistan’da yaşanan krizlerle ilgili Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu paylaşımda bulunarak, “Türk Devletleri Teşkilatı duruma müdahil olmalıdır” dedi.

Akaryakıt zamlarıyla birlikte Kazakistan''da başlayan protestolar bir süre sonra hükümet karşıtı gösterilere dönüştü. Halk sokaklarda polis ve askerle karşı karşıya gelirken Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, ''uyarısız vur emri'' verdiğini açıkladı. Öte yandan Tokayev KGAÖ üyelerinden de yardım talep etti. Tokayev’in yardım çağrısına Rusya asker göndererek yanıt verdi.

Eylemler özellikle ülkenin en büyük şehri Almatı’da olaylar büyüdü. Dükkanların ve bankaların yağmalanmasından sonra şehirde ordunun mühimmatları da yağmalanmaya başlandı. Göstericiler, Almatı Milli Güvenlik Komitesi''nin silah depolarını ele geçirerek silahlanmaya başlarken bazı bölgelerde askerlerin protestocular tarafından rehin alındığı haberleri de geldi.

"TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI DURUMA MÜDAHİL OLMALIDIR"

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Kazakistan''daki duruma ilişkin sosyal medya platformu Twitter''dan paylaşımlarda bulundu.

Karamollaoğlu paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Dost ülke Kazakistan’daki son gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Görünen o ki Kazakistan, küresel güç mücadelelerinin yeni bir çatışma alanına dönüştürülmek isteniyor. Çok önemli yeraltı kaynaklarına sahip olan ülkede hem halkın refahtan hak ettiği payı alması hem de bağımsızlığının 30. yılını kutlayan Kazakistan’ın huzur ve barışa bir an önce kavuşması gerekir. Kazakistan küresel güçlerin arka bahçesine dönüşmeden bir an evvel başta Türk Devletleri Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı duruma müdahil olmalıdır.

Kardeş Kazak halkı ve Kazakistan devleti bu süreci olabildiğince teenni, sabır ve itina ile yürütmeli, sonuçları aşılması güç başka problemlerin doğmasına müsaade edilmemelidir. Türkiye, yaşanan olumsuz sürecin aşılması adına hızlı diplomasi yürütmeli; Kazakistan’ın birliği, beraberliği ve bağımsızlığına halel getirecek süreçlerin önüne geçmelidir."

İlgili Haberler