Temsa’da neler oluyor?

Temsa’da neler oluyor?
Temsa’nın geçtiğimiz yıl mayıs ayında İsviçreli bir fona satılmasının ardından yaşadığı düşüş dikkat çekiyor. Türkiye’nin en önemli motorlu taşıt üreticilerinden olan şirkette üretimi durdurma ve işçi çıkarmaların ardından şimdi da haciz şoku yaşanıyor.

Temsa’da üretimi durdurma kararı ve işçi çıkarmaların başlaması sonrası şimdi de haciz şoku yaşanıyor. Geçtiğimiz yılın mayıs ayında İsviçreli True Value Capital Partner's fonuna satılmasının ardından şirkette yaşanan düşüş Meclis gündemine kadar geldi. Öte Temsa’nın kredi ve teminat mektuplarını ödemede zorlanması nedeniyle hacze maruz kaldığı öğrenildi.

Yılda 10 binin üzerinde otobüs, midibüs ve hafif kamyon üreten, ABD ve Avrupa Birliği dahil yaklaşık 70 ülkede faaliyet gösteren otomotiv devi Temsa'nın önce True Value Capital Partner's fonuna satılması, ardından da üretime ara vermesi tartışmalara neden oldu. Temsa operasyonu TBMM gündemine kadar gelirken, şirkete kredi veren bankaların kredi ve teminat mektuplarında yaşanan ödeme ve tazmin zorlukları nedeniyle haciz işlemlerine başladıkları ifade edildi.

MİLYARI AŞKIN YÜKÜMLÜLÜK

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer’in haberine göre, Sabancı Holding, 1968 yılından beri üretimini sürdüren Temsa'yı geçen mayıs ayında İsviçre'de kurulan True Value Capital Partner's'a satmıştı. Temsa'yı alan şirketin Rıfkı Enver Ünver ve eşi Rukiye Devres Ünver tarafından İsviçre'nin Lozan kentinde satıştan yaklaşık 2 ay önce mart ayında 100 bin İsviçre Frangı sermayeyle kurulduğuna işaret edilirken, şirketin 23 Aralık 2019 tarihine kadar Temsa'da üretimi durdurması tartışmaları alevlendirdi. Temsa'nın üretime ara vermesinin, şirketin finansal yönden sıkıntıda olmasından kaynaklandığı ifade ediliyor.

Temsa'nın kamu bankaları da dahil çok sayıda bankaya nakdi kredilerle teminat mektuplarından oluşan milyar lirayı aşan yükümlülüklerinin bulunduğu konuşuluyor. Temsa'nın vadesi dolan yükümlülükleriyle ilgili ödeme ve tazmin zorlukları yaşadığını belirten kaynaklar, alacaklı bankaların gününde ödenmeyen borçları tahsil etmek için haciz işlemi başlattığını ifade ettiler.