Bendevi Palandöken: Asgari ücretli aile dışarıda oruç açamaz

Bendevi Palandöken: Asgari ücretli aile dışarıda oruç açamaz
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu fiyatlarla bir asgari ücretli ailenin ise Ramazan ayında dışarı da yemek yemesi mümkün değil. Vatandaşlar Ramazan ayının tadını maalesef çıkaramayacak.” dedi.

Ramazan Ayı''nda yüksek gıda fiyatlarından dolayı vatandaşların restoranlarda yemek yiyemeyeceğini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu(TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, "Haftada bir gün dışarıda yemek yiyebilen ekonomik güçteki insanlar artık ayda bir restoranlara gidebiliyor. Bu fiyatlarla bir asgari ücretli ailenin ise Ramazan Ayı''nda dışarı da yemek yemesi mümkün değil. Vatandaşlar Ramazan Ayı''nın tadını maalesef çıkaramayacak. Öte yandan vatandaşlar yüksek fiyatlardan dolayı merdiven altı gıdalara yöneliyorlar, bu gıdalarda sağlıklarını bozuyor" dedi.

TESK Başkanı  Palandöken gıda fiyatlarındaki artışın hem esnafları hem de vatandaşları zor durumda bıraktığını söyledi. Palandöken, "Vatandaşlar bu Ramazan Ayı, geçtiğimiz Ramazan aylarından da perişan olacak. Bir tarafta savaş diğer tarafta ürünlerin pahalılığı, pandeminin tam manasıyla geçmediği, halkın tedirgin olduğu bir süreçten geçiyoruz. Vatandaşlar Ramazan ayının tadını maalesef çıkaramayacak. Öte yandan vatandaşlar yüksek fiyatlardan dolayı merdiven altı gıdalara yöneliyorlar, bu gıdalarda sağlıklarını bozuyor" ifadelerini kullandı.

Esnafların satış yapabilmesi vatandaşların da satın alabilmesi için fiyatların istikrara kavuşturulması gerektiğini söyleyen Palandöken, "Vatandaşları en çok fiyat istikrarsızlığı ve yüksek fiyatlar rahatsız ediyor. Bir iftar sofrasını kurmanın maliyeti çok yükseldi. Ramazan Ayı''nda insanlar gördüğü her şeyi almak istiyor ama sebze-meyve fiyatları, bakliyat grubuna gelen zamlar hem de ete gelen zam vatandaşı perişan ediyor" dedi.

Girdi maliyetlerinin artmasından dolayı Ramazan Ayı''nda restoranlarda ki iftar menü fiyatlarının da yükseleceğini belirten Palandöken, "Restoranlarda en büyük girdi işçi maliyetidir. İkinci sırada akaryakıta gelen zamlarla birlikte ürünlerin taşınması için kullanılan nakliyede ki fiyat artışları, üçüncü sırada ise kira fiyatlarının yüksek oluşu geliyor. Girdi maliyetlerine birde vatandaşların fiyatlardan dolayı restoranlara eskisi gibi gidememesi eklenince restoran sahiplerinin maliyetlerini etkiliyor" diye konuştu.

İlgili Haberler