Seçim hükümetinde HDP de yer alacak

Seçim hükümetinde HDP de yer alacak
HDP sözcüsü Ayhan Bilgen, seçim hükümetinden kaçınmayacaklarını söylerken, “CHP’nin 23 Ağustos’a kadar getireceği her teklife de açığız” dedi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önceki gün Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “Ne bir koalisyona ne de seçim hükümetine destek vermeyeceğiz” demesinin ardından CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’dan açıklama geldi. Altay, kurulacak olası bir seçim hükümetine MHP’nin ardından HDP’nin de üye vermeme kararı alması durumunda kendilerinin de bu hükümete bakan vermeyeceğini belirtti. Altay’ın bu açıklamasının ardından HDP’den seçim hükümetinde yer alacakları açıklaması geldi. CHP’li Engin Altay, seçim hükümetine ilişkin Reuters’a değerlendirmelerde bulundu. CHP’li Altay,  seçim hükümetine ilişkin,  “MHP zaten bu hükümete üye vermeyeceğini açıkladı. HDP de bu konude çok olumlu değil. Eğer HDP de üye vermezse AKP’nin çoğunlukta olduğu bir hükümete biz payandalık yapmayız, biz de bakan vermeyiz” ifadelerini kullandı. Altay, ancak bunu partinin yetkili kurullarında değerlendireceklerini de sözlerine ekledi. 

AKP’ye anlatamadık
Daha sonra TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Altay, hükümet kurma sürecine ilişkin, “Güvenerek ve inanarak söylüyorum ki Sayın Devlet Bahçeli saray entrikalarının aleti olmayacak, bu tuzağa düşmeyecek. Dolayısıyla Türkiye’yi bir CHP azınlık hükümeti ile seçime götürme ihtimali daha güçlü ve yüksek gibi duruyor” dedi. Altay şunları söyledi: “Ama 39 gündür Türkiye’de saray entrikalarını izliyoruz, hep beraber. 39 gün boyunca AKP’nin bir koalisyon arayışı olmadı. 39 gün boyunca AKP’nin kısa süreli, iki aylık bir seçim hükümetine payanda ortak aradı. Millet her şeyi biliyor, her şeyi görüyor. AKP’nin samimi bir koalisyon kurma arayışı olsaydı, bugün Türkiye bu tarihi fırsatı kaçırmamış olurdu.” 

MHP’den destek yok
CHP’li Altay’ın bu açıklamalarından sonra HDP MYK toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının ardından HDP sözcüsü Ayhan Bilgen, seçim hükümetinden kaçınmayacaklarını söyledi. Bilgen “CHP’nin 23 Ağustos’a kadar getireceği her teklife de açığız” dedi. Eğer 23 Ağustos’a kadar bir değişiklik olmazsa Recep Tayyip Erdoğan seçim kararı alacak. Bu durumda, mevcut geçici AKP hükümeti düşmüş sayılacak ve TBMM’de temsil edilen partiler, yeni bir “seçim hükümeti” kuracak. Partiler, seçim hükümetinde, TBMM’deki temsil oranları uyarınca bakanlık alacak. Eğer partilerden biri seçim hükümetine girmek istemezse, bu partinin yarattığı boşluğu Recep Tayyip Erdoğan dışardan ya da TBMM içinden atama yaparak doldurabilecek. Bu çerçevede MHP, seçim hükümetine destek vermeyeceğini açıkladığı için seçim hükümeti AKP, CHP ve HDP’den oluşacak.