Trump işaret vermişti! Ordu birlikleri şehre girdi

Trump işaret vermişti! Ordu birlikleri şehre girdi
ABD Başkanı Donald Trump'ın gösterilerin bastırılması için ordu birliklerine görev verileceğini belirtmesinin ardından George Floyd'un öldürülmesi nedeniyle gösterilerin devam ettiği Minneapolis'e ABD ordusuna bağlı çok sayıda askeri araç girdi.

ABD'de siyah Amerikalı George Floyd'un Pazartesi günü Minneapolis kentinde polis tarafından gözaltına alınırken ölmesinin ardından düzenlenen protesto gösterileri dün akşam da sürdü. Ülkede birçok kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

En az 30 kentte düzenlenen gösterilerin çoğu barışçıl olsa da bazı bölgelerde polisle protestocular arasında çatışma çıktı. Araçlar ve binalar kundaklanırken, polis zaman zaman göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.

Protesto gösterilerinin düzenlendiği kentler arasında Minneapolis, Los Angeles, New York, Chicago, Atlanta, Washington ve Philadelphia; gece sokağa çıkma yasağı ilan edilen şehirler arasında ise Philadelphia, Portland ve Louisville de var.

Philadelphia'daki gösterilerde çıkan çatışmalarda 13 polis yaralandı, en az 35 kişi gözaltına alındı. Kentte bazı dükkanlar yağmalandı, polis araçları kundaklandı.

Yerel saatle 20.00'de sokağa çıkma yasağının başlamasının ardından telefonlara acil uyarı şeklinde gönderilen mesajlarla alandaki protestoculardan evlerine dönmeleri istendi.

Helikopterlerin uçuş yaptığı alanda polislerin çok sayıda biber gazı atmasının ardından göstericiler küçük gruplar halinde sokaklara dağılmaya başladı.

Önceki gün çok sayıda binanın kundaklanması ve yağmalamaların ardından sayıları artırılan polisler bugün daha agresif ve sert önlemlerle göstericilere ve gazetecilere sert müdahalede bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump "sakin olunması" çağrısı yaptı ve "çetelerin gösterilere egemen olmalarına izin veremeyeceğini" söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın gösterilerin bastırılması için ordu birliklerine görev verileceğini belirtmesinin ardından ordu harekete geçti. George Floyd'un öldürülmesi nedeniyle gösterilerin ülke geneline yayılması sonrası ordu birlikleri gösterilerin yoğun olduğu  Minneapolis'e girdi.

trump-isaretini-vermisti-ordu-birlikleri-13275484-7439-m.jpgtrump-isaretini-vermisti-ordu-birlikleri-13275484-9136-m.jpgtrump-isaretini-vermisti-ordu-birlikleri-13275484-5827-m.jpg

TRUMP SİNYALİ VERMİŞTİ 

Florida'ya hareketinden önce Beyaz Saray'ın bahçesinde basın mensuplarına gündemi değerlendiren ABD Başkanı Trump, Floyd'un ölümünden sonraki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunmuş ve ordunun sahaya süreceği talimatını vermişti.

Minneapolis'in Demokrat Belediye Başkanı'nı da eleştiren Trump, "Eğer eyalet yönetimi çağrıda bulunursa ordumuz olayları durdurmak için göreve hazır ve istekli. Oradaki birliklerimiz hızlı bir şekilde oraya intikal edebilir." demişti.

Trump'ın bu açıklamasından saatler sonra ordu birliklerinin George Floyd protestolarının başladığı Minneapolis'e girdi. Çok sayıda askeri aracın şehre girdiği bildirildi.