Tuba Vural Çokal: “Bazı sendikalar memurlardan çok hükümeti temsil ediyor”

Tuba Vural Çokal: “Bazı sendikalar memurlardan çok hükümeti temsil ediyor”
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Tuba Vural Çokal, hükümetle memur sendikaları arasında sonuçsuz kalan zam görüşmelerine tepki gösterdi. Bazı sendikaların memurlardan çok hükümeti temsil ettiğini belirtti.

Memurların sosyal ve mesleki sorunlarının çözümü için hiçbir çaba gösterilmediğini dile getiren İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Dr. Tuba Vural Çokal memurlar adına masaya oturan bazı sendikaların ise memurlardan çok hükümeti temsil ettiğini söyledi.

Hükümet ile memur sendikaları arasında çözümsüz kalan zam pazarlığına değinen Dr. Çokal, memur sendikaları ile hükümet arasındaki görüşmelerde sonuç alınmadığı zaman bağımsız yüksek hakem kurulunun olmamasını eleştirdi. Memurların grev haklarının, siyasete katılma haklarının olmadığını ifade eden Dr. Çokal “Memurlar demokratik birçok haktan mahrumlar. Bu hakları olmadığı için de verilene razı olmak zorundalar” dedi.

Memurların ekonomik istikrarsızlık ve artan fiyatlardan etkilendiğini dile getiren Dr. Çokal “ bir de ücret adaletsizliği var. Kamuda Anayasamızda öngörülen ‘Eşit İşe Eşit Ücret’ ilkesi işletilmemektedir. Memurlar uzun yıllardır büyümeden payını alamamaktadır. Gerçekleşen enflasyon kadar zam demek sıfır zamdır. Hükümet 17 yıl boyunca memura ‘Sıfır Zam’ vermiştir. Ayrıca memurlar her yıl gelir vergisi dilimlerinin yüksekliği nedeniyle ortalama %2-3 arasında ücret kaybına uğramaktadırlar. Yani bu nedenle enflasyon kadar zam dahi alamamaktadırlar. Hükümet asgari ücretlilerde olduğu gibi gelir vergisi dilimlerinden kaynaklanan memur ücret kayıplarını hiçbir zaman telafi yoluna gitmemiştir. Son yıllarda hükümet memurlarına yaptığı artışları taban aylıklarına değil ek ücretlerini yaptığı için memurlar emekli olduklarında ekonomik kayba uğramışlardır. Kadrolu ve sözleşmeli (4/B) istihdam yüzünden sözleşmeliler ekonomik ve sosyal yönden kayba uğramışlardır.” dedi.

Dr. Çokal, “Kamuda yüzlerce unvanda memur istihdamı yapılmaktadır. 657 sayılı devlet memurları yasası yamalı bohçaya dönmüştür. Liyakati esas alan, verimlilik üzerinde kurgulanmış bir kamu yönetimi reformu çalışması yapılarak kamunun yeniden yapılandırılması yoluna gidilmelidir” diye konuştu.