Türk Başkonsolosun katili serbest bırakılıyordu...

Türk Başkonsolosun katili serbest bırakılıyordu...
Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan’ı 1982 yılında öldüren Hampig Sasunyan adlı Ermeni’nin şartla salıverilmesi, Kaliforniya Valisi Jerry Brown tarafından engellendi.

SFGate sitesince yer verilen “Vali Brown, Türk başkonsolosunun katilinin şartla salıverilmesini veto etti” başlıklı haberde Kaliforniya Valisi Brown’un Türk-Amerikan dernekleri ve Trump Yönetiminden gelen çağrılarına “kulak verdiği"ne dikkat çekilirken Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın 28 Mart’ta Kaliforniya eyaletinin ilgili kurumuna gönderdiği mektupta Sasunyan’ın tahliyesine karşı çıktıkları vurgulandı.

Brown’ın karar verirken Türk-Amerikan derneklerinin çağrıları ile ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Adalet Bakanı Jeff Sessions’tan gelen mektubu da dikkate aldığı belirtildi.



Lübnan kökenli Sasunyan’ın 19 yaşındaki iken şimdiye kadar yakalanmayan başka bir kişi ile birlikte arabasında iken Kemal Arıkan’a ateş edip öldürdükleri suikastın ardından Sasyunyan’ın da üyesi olduğu “Ermeni Soykırımı Komandoları” adlı grubun medyayı arayarak hem Arıkan saldırısını hem de başka Türk diplomatlarının öldürüldüğü eylemlerin de sorumluluğunu üstlendiği anımsatıldı.

Ömür boyu hapis cezasına mahkum olan Sasunyan’ın şartla salıverilme talepleri defalarca reddedilse de geçen Aralık ayında eyaletin Salıverilme Duruşmaları Kurulu tahliye tavsiyesinde bulunmuştu. Ancak Vali Brown Arıkan suikastı için çok önceden planlanan, bilinçli bir öldürme eylemi olduğunu, Sasunyan’ın tahliyesinin toplum için tehlike oluşturabileceğini belirterek kurulun kararını veto etti.