Türk bilim insanı Alzheimer tedavisinde umut oldu

Türk bilim insanı Alzheimer tedavisinde umut oldu
Türk bilim insanı Dr. Orkide Coşkuner-Weber'in alzheimer konusunda yaptığı araştırmalar neticesinde elde ettiği bulgular alzheimer tedavisine kapı aralıyor.

Türk-Alman Üniversitesi Moleküler Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Orkide Coşkuner-Weber, Alzheimer için yeni bir ilacın geliştirilebilmesini mümkün kılan araştırmalar sonucundan Amerikan Kimya Topluluğu'nun en bilinen ve değerli Journal of Chemical Information and Modeling dergisine kabul edildi.

WebTekno'da yer alan habere göre derginin yayın hayatı boyunca ilk kez bilim kadınlarına adanan "Hesaplamalı Kimya Alanındaki Kadınlar" adlı sayısında bulunan Coşkuner-Weber, makalesini Alman bilim insanı Prof. Dr. Birgit Strödel ile hazırladı.

Alzheimer'a neden olan kimyasal mekanizmayı çözdüklerini söyleyen Orkide Coşkuner-Weber, yapılanları şöyle anlatıyor:

"Beyindeki bir düzensiz protein olan 'Amyloid-Beta', zamanla Alzheimer hastalığına neden olabilen bazı yapıları ortaya çıkarabiliyor. Endüstrileşmiş bölgelerde yaşayan insanların beyinlerinde 'bakır, çinko, demir geçiş metal iyonları' daha fazla. Bunlar bir süre sora 'Amyloid-Beta' proteniyle etkileşime geçiyor. Bu da Alzheimer riskini arttırıyor. Özetle, şehirdeki insanlarda bu hastalığa yakalanma riski daha büyük. Alman bilim insanı Prof. Dr. Birgit Strödel ile bu kimyasal mekanizmanın tam olarak nasıl geliştiğini araştırdık. Bu mekanizmayı çözdük ve makale yazıldı. Böylelikle bu hastalığın tedavisinde kullanılabilecek yeni bir ilacın da önü açılmış oldu. Türkiye'de bu konuda çalışmalarımız da başladı. Makalenin saygın Journal of Chemical Information and Modeling'in 'Bilimdeki Kadınlar' özel sayısında yer almasından dolayı da gurur duyuyorum."

Coşkuner'in akademik hayatına baktığımızdaysa oldukça başarılı olduğunu görebiliyoruz. Lisans ve doktarasını Almanya'nın Köln Üniversitesi'nde yapan Çoşkuner, içinde dünyanın en iyi üniversitelerinden olan Stanford ve John Hopkins üniversitelerinin de yer aldığı birçok projede bulundu. Bazı global şirketler için de araştırmalarını gerçekleştiren Orkide Coşkuner-Weber, şu anda çalışmalarını Türk-Alman Üniversitesi Moleküler Biyoteknoloji Bölümü'nde sürdürüyor.