Türkiye, rekabet endeksinde 61. sırada

Türkiye, rekabet endeksinde 61. sırada
Türkiye, küresel rekabet gücü sıralamasında 140 ülke içinde 61. sırada bulunurken, makro istikrar sıralamasında ise 116. sırada yer aldı.

Dünya Ekonomik Forumu'nun 2018 yılı Küresel Rekabet Gücü Raporu'na göre, küresel rekabet gücü sıralamasında Türkiye üç sıra düşerek 61. sırada yer aldı. Rekabet gücünde açık farkla önde bulunan ABD'yi Singapur, Almanya, İsviçre ve Japonya takip ediyor.

Raporun makro ekonomik istikrar sıralamasında Türkiye 140 ülke içinde 116. sırada yer bulurken, inovasyonda 47. sırada gösterildi.

Raporda, “Türkiye’nin makro ekonomik sıkıntılarının, dış borç dinamikleri, mevcut kriz ve enflasyonla birlikte arttığı” yorumu yapıldı.

TÜRKİYE, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE 129. SIRADA

Türkiye’de iş kurmanın göreceli olarak pahalı olduğu yorumu yapılan raporda, Türkiye bu alanda 87. sırada gösterildi.

İş dünyasının yıkıcı fikirlere kucak açma konusunda dikkatli olduğu tespitinde bulunan rapor, bu alanda Türkiye’yi 74. sırada gösterdi.

Çalışma dünyasında, işçi ve işveren ilişkilerinin sıkıntılar yaşamasına neden olan engellere işaret edilen raporda, Türkiye, bu klasmanda 113. sırada yer aldı. Raporda, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranının da düşük olduğu vurgulandı ve istatistiklere göre 100 erkeğin yanında 39 kadının iş hayatına katıldığı vurgulandı.

Türkiye yargı bağımsızlığında 111. sırada, basın özgürlüğünde 129. sırada, terör saldırılarında 134. sırada, eğitimde eleştirel düşüncede 133. sırada, fikri mülkiyet haklarında 94 sırada yer aldı.

ABD VE ALMANYA İLK SIRALARDA

Raporda, rekabet gücünde ABD açık farkla önde bulunuyor. Bu ülkeyi Singapur, Almanya, İsviçre ve Japonya izliyor.

Almanya ise inovasyonda ilk sırada yer alırken, ikinci sırada ABD yer alıyor. İnovasyon gücü sıralamasında Almanya'yı ABD izliyor. Alınan patent sayısı, yayımlanan bilimsel araştırmalar ve işletmeleri sürekli olarak iyileştirme ve inovasyona iten müşteri memnuniyeti, araştırma kapsamında temel alınan unsurlar arasında.