Türkiye ve Araplar arasında tek taraflı boykot. Bir taraf sıfırladı, bir taraf arttırdı

Türkiye ve Araplar arasında tek taraflı boykot. Bir taraf sıfırladı, bir taraf arttırdı
Türkiye'nin Suudi Arabistan ile ticari ilişkilerindeki dengesizlik giderek artıyor. Katar'a uygulanan boykotu kaldıran Suudilerin Türk mallarına yönelik boykotu halen sürdürüyor. Suudi Arabistan'ın Türkiye’den ithalatı giderek sıfır noktasına yaklaştırırken, Türkiye’nin Suudilerden mal alımlarını artırması ise dikkat çekiyor.

Sözcü''de yer alan habere göre; Türkiye, son dönemlerde Arap ülkeleri ile ilişkilerini iyileştirmeyi hedeflediği en yetkili ağızlardan ifade ediliyor. Bu ülkelerden biri olan Suudi Arabistan ile ticari ilişkilerdeki dengesizlik ise giderek artıyor.

Suudiler Türk mallarına uyguladıkları boykotu devam ettirerek Türkiye''den ithalatı neredeyse sıfıra çekmişken, Türkiye''nin durumun aksine bu ülkeden alımlarını arttırması dikkat çekiyor.

İHRACAT AZALDI, İTHALAT ARTTI

TÜİK''in paylaştığı verilere göre, Suudi Arabistan''ın Türk mallarına yönelik fiili boykot başlattığı 1 Ekim 2020 tarihinden 31 Ocak 2021''e kadarki dönemde Türkiye’nin bu ülkeye ihracatı toplamda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58 azalarak 965 milyon dolardan 401 dolara düştü.

Fakat Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye ihracatında durum çok farklı. Aynı dört aylık süre içinde Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye ihracatı ise yüzde 3 artış göstererek 596 milyon dolara çıktı.

YUMUŞAMA BEKLENİRKEN BOYKOT SERTLEŞTİ

Suudi Arabistan cephesinden yumuşama beklenirken, şubat ayında boykot daha da sertleşti.

Geride bıraktığımız şubat ayında Türkiye’nin Suudi Arabistan’a ihracatı, geçen 2020 yılının aynı dönemine kıyasla, yüzde 93 düşüş ilr 21 milyon dolara kadar düştü.

Suudi Arabistan, Türk mallarının ülkeye girişini engellemenin haricinde kendi vatandaşlarının Türkiye’de konut başta olmak üzere gayrimenkul alımlarını da azaltmaları konusunda da çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmaların sonucu olarak boykotun başladığı ekim ayından aralık sonuna kadar Suudilere yapılan konut satışı, geçen yıla göre yüzde 64 azalarak 536’dan 192’ye düştü.

Suudiler, Türk müteahhitlerin ülkelerinde ihale alımlarını da sıfıra çekmiş durumda.

KATAR’A AMBARGO KALKTI, TÜRKİYE''YE KARŞI GERİ ADIM ATILMADI

Öte yandan Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkeleri ve Mısır, Katar’a karşı 3,5 yıldır uygulanan siyasi ve ekonomik ambargoyu 2021''in ocak ayında kaldırdı. Suudi Arabistan ve Katar arasındaki ticaret de yeniden başlamış oldu.

Fakat ambargo döneminde Katar’a destek olan ve bu ülkeye asker gönderen Türkiye’ye yönelik uygulanan fiili boykotta geri adım atılmadı. Körfez ülkeleri, Türkiye ve Katar’ın Müslüman Kardeşler örgütüne desteğini kesmelerini talep ediyordu. İstanbul’daki Suudi Konsolosluğu binasında Suudi yönetiminin emriyle gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi de iki ülke arasındaki ilişkilerde gerilimi tırmandırmıştı.