Türkiye’de piyasa ve ekonomi dışa bağımlı

Türkiye’de piyasa ve ekonomi dışa bağımlı
Uluslararası Finans Enstitüsü IIF Sermaye Piyasaları Başkan Yardımcısı Emre Tiftik, ABD piyasaların karışmasında tetikleyici bir unsur olsa da sorunların temelinde yine Türkiye ekonomisindeki dışa bağımlılığın yattığını söyledi.

Piyasalarda günlerdir süren ABD-Türkiye gerginliği dün yerini iyimser bir havaya bıraktı. TL’deki kayıpların bir kısmı geri alınsa da son dönemdeki piyasa hareketleri reel ekonomiyi etkileyecek. Türkiye’ye bu yıl 51.3 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi bekleyen Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) kurlardaki son gelişmelerin ardından projeksiyonlarını güncelleyecek. Diğer yandan IIF verileri piyasalardaki yabancı yatırımcıların büyük bölümünün ABD’li yatırımcılardan oluştuğunu gösteriyor. Bu da artan gerginlik sonrası piyasaların yurtdışı döviz ataklarına neden bu kadar açık olduğunun göstergesi. Ancak tüm bunlara karşın ABD, piyasaların karışmasında tetikleyici bir unsur olsa Cumhuriyet gazetesine konuşan IIF Sermaye Piyasaları Başkan Yardımcısı Emre Tiftik’e göre, sorunların temelinde yine Türkiye ekonomisindeki dışa bağımlılık problemi yatıyor.

ABD’nin yaptırım kararının TL’deki düşüşü tetiklediğini vurgulayan Tiftik, “TL, bir süredir baskı altında, Bu, büyük dış dengesizliklerin ortasında ortaya çıkan kırılganlıkları yansıtıyor. Kurumların büyük döviz cinsi borçları da yatırımcılar için endişe kaynağı olmuştur. ABD yaptırımları, TL’deki keskin kayıplara yol açan bir tetikleyiciydi.” dedi.

Türkiye’deki yabancı yatırımcıların yüzde 52’sini ABD’lilerin oluşturduğunu belirten Tiftik “Türk hisse senetleri piyasasının yaklaşık 20’si yabancılardan oluşuyor. ABD yabancı yatırımcıların 52’sini oluşturuyor. Bu, toplam yatırımcı içinde yaklaşık yüzde 10’a denk geliyor. Tahvil piyasalarına bakıldığında yabancı yatırımcılar Türk tahvillerinin yaklaşık yüzde 25’ini elinde tutuyor. Bunun yüzde 22’sini ABD’li yatırımcılar oluşturuyor. Toplam yatırımcı sayısı içinde ABD’lilerin oranı ise yüzde 5 civarında.” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler