Türkiye’deki ABD’de üslerinin kapanmayacağını Pentagon açıkladı. Biden’in 1915 skandalının ardından iktidara çağrı yapılmıştı

Türkiye’deki ABD’de üslerinin kapanmayacağını Pentagon açıkladı. Biden’in 1915 skandalının ardından iktidara çağrı yapılmıştı
ABD Başkanı Joe Biden’in 1915 tehcirini "soykırım" olarak nitelendirmesinin yankıları devam ederken bir açıklamada ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) geldi. Sözcü John Kirby, söz konusu açıklamanın askeri ilişkileri etkilemeyeceğini duyurdu. Kirby’in mesajı Türkiye’deki ABD üslerinin durumunun değişmeyeceği mesajı olarak da yorumlandı.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Başkan Joe Biden’in 1915 olaylarına ilişkin "Soykırım" ifadesini kullanmasının askeri ilişkileri etkilemeyeceğini açıkladı.

Düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirerek Türkiye ile gerilen ilişkilere değinen Kirby, "Hayır, Türkiye ile askeri ilişkilerimizde bir değişiklik olmasını beklemiyoruz. Türkiye bir NATO müttefikidir ve burada önemli bir müttefiktir. Başkanın bu hafta sonu açıklamasının bunu herhangi bir şekilde etkilemesini beklemiyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Biden’in açıklamalarının ardından Ankara’dan yaptırım tepkisi beklenirken, iktidara Türkiye’deki başta İncirlik olmak üzere ABD üslerinin de kapatılması çağrısı yapıldı.

Pentagon Sözcüsü’nün yaşanan gerginliğin “askeri ilişkileri etkilemeyeceğini” açıklaması ise askeri üslerin durumunda bir değişiklik olmayacağı şeklinde yorumlandı.

 

İlgili Haberler