Türkiye'deki korona virüs aşıları geçersiz sayıldı. Sınır dışı kararı çıktı

Türkiye'deki korona virüs aşıları geçersiz sayıldı. Sınır dışı kararı çıktı
Yeni tip korona virüsüne karşı Pfizer/BioNTech ortaklığıyla üretilen ve Türkiye'de yaygın bir şekilde kullanılan aşıların Norveç'te geçersiz olduğu öne sürüldü.

Sınır dışı kararı çıktı

ODA TV''den Mert Taşçılar''ın haberine göre, Türkiye''de uygulanan korona virüs aşılarının AB Dijital Covid-19 Aşı Sertifikası Sistemi’ne dahil edildiği açıklanmış ve gidilen ülkelerde bu aşıların kabul edileceği ifade edilmişti. Ancak Norveç''te yaşanan bir olay kafaları karıştırdı.

Olaya göre, Yunanistan’da yaşayan Türk vatandaşı Rahşan Soydan, eşi Vincent Estacado ile nikah kıymak üzere Norveç’e gitti. Ancak Soydan Norveç’e indiğinde adeta şok yaşadı.

AŞILAR GEÇERSİZ SAYILDI

Norveç polisi Türkiye’de yaptırdığı iki doz Biontech aşının geçerli sayılmadığını aktardı. Biontech aşısının tüm Avrupa’da kabul edilebilir olduğunu aktarsa da Rahşan Soydan hakkında sınır dışı kararı verildi.

BÜYÜKELÇİLİK DEVREYE GİRDİ

Soydan’dan tam da nikah öncesi Norveç’ten çıkması istenince konu Türk Büyükelçiliğine taşındı. Fakat büyükelçiliğin yazışmalarında da bir sonuç elde edilemedi. Avukatı aracılığıyla bu karara itiraz eden Soydan’ın aldığı yanıt değişmedi.

"BU AŞIYI KABUL GÖRMEDİLER"

Sağlık Bakanlığı’nın tam da bu durumlar için çıkardığı AB ile uyumlu HealthPass uygulamasının Norveç’te işe yaramadığını aktaran Rahşan Soydan, “Türkiye’ye ve Türklere sürekli yapılan haksızlıklardan bıktım usandım. Evlilik mi yaptık işkence mi gördük bilmiyoruz. Sırf Türkiye’de uygulandığı için bu aşıyı kabul etmediler” ifadelerini kullandı.

KURALLAR NORVEÇ''TE DE GEÇERLİ

Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre, çeşitli ülkelerde benzer sorunları yaşandığı aktarılırken, Norveç’in AB üyesi olmamasına rağmen Schengen bölgesinde olduğu için aşı sertifikası kurallarının Norveç için de geçerli olduğunu vurguladı.

Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) de Türkiye''nin de Avrupa Birliği’nin Dijital Covid-19 Aşı Sertifikası Sistemi’ne dahil olmasıyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

“Dışişleri Bakanlığınca yapılan bilgilendirme çerçevesinde, Avrupa Birliği’nin (AB) Dijital Covid-19 Aşı Sertifikası Sistemi’ne dahil edilerek, ülkemiz tarafından tanzim olunan aşı sertifikalarına eşdeğerlik verilmesine yönelik Yeterlilik Kararı (Adequacy Decision) 19 Ağustos 2021 tarihinde AB Komisyonu tarafından kabul edilerek, 20 Ağustos 2021 tarihli AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”