Türkiye'nin ürettiği burundan çekilen aşının Faz 1 çalışması başlıyor. Haydi hayırlısı

Türkiye'nin ürettiği burundan çekilen aşının Faz 1 çalışması başlıyor. Haydi hayırlısı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın geçtiğimiz gün açıkladığı burundan sprey aşısına ilişkin yeni gelişmeler yaşanıyor. Burundan sprey aşısında, Faz 1 çalışmalarına geçildiği öğrenildi.

Türkiye'nin ürettiği burundan çekilen aşının Faz 1 çalışması başlıyor. Haydi hayırlısı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren ve en yenilikçi aşı yöntemlerinden biri kabul edilen virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) covid aşısında faz 1 yani insan deneyi aşılarına geçildiğini duyurdu.

DHA''da yer alan habere göre Türkiye tarafından çalışmaları devam edilen aşı, inovatif yöntemle geliştiriliyor. inovatif yöntem ise şu şekilde tanımlanıyor: Fiziksel veya kimyasal yöntemlerle öldürülmüş m.o.ları içeren aşılardır. Hangi tip m.o. olursa olsun ekzojen antijen şeklinde algılanırlar. Antijen sunan hücreler tarafından işlenip yardımcı T lenfositlerine sunulurlar ve humoral immun yanıt oluştururlar. Hücredışı bakterilerin neden olduğu infeksiyonlarda etkilidirler.

FAZ 1 ÇALIŞMASINA GEÇİLDİ

Orta Doğu Teknik Üniversitesinden (ODTÜ) Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Bilkent Üniversitesi''nden İhsan Gürsel çiftinin ortak projesiyle geliştirilmeye başlanan aşı adayı, virüsün enfeksiyon yapmayan bir şeklini taklit etme prensibine dayanıyor. Tüm dünyada yenilikçi bir aşı yöntemi kabul edilen virüs benzeri parçacıklara dayalı aşı çalışmasında insan deneylerine geçildi. Dünyada sayılı, TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu kapsamında ise tek VLP teknolojisi ile geliştirilen aşı çalışması, 27 Mart''ta Faz 1 aşamasına geçti. Aşı adayı, 30 Mart''ta da DSÖ''nün Covid-19 aşı adayları listesinde yer alarak dünyada bu türde klinik aşamaya geçen 4''üncü aşı adayı oldu.

“DSÖ LİSTESİNDE YERİNİ ALAN 4’NCÜ VLP AŞI OLDU”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Twitter hesabından 27 Mart 2021 Cumartesi günü saat 08.00''de Ankara Onkoloji Hastanesinde Faz-1 çalışmaları öncesinde çekilen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal''ın da aralarında olduğu bilim insanlarının fotoğrafını paylaştı. Varank, "Tarih: 27 Mart 2021. Yer: Ankara Onkoloji Hastanesi. TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu aşı çalışmalarından ilki Faz-1 insan denemelerine başladı. Mayda ve İhsan hocamızın geliştirdiği aşı, DSÖ listesinde yerini alarak dünyada klinik aşamaya geçen 4''üncü VLP aşı adayı oldu" ifadelerini kullandı.

“50 MİLYON DOZLUK KAPASİTEYE SAHİP ÜRETİM TESİSİ HAZIR”

Bakan Varank, yaptığı yazılı açıklamada ise, VLP aşılarının oldukça yenilikçi olduğunu ifade ederek, "Bu aşılar protein tabanlı. Bu nedenle de etkileri oldukça yüksek. Mayda ve İhsan Gürsel hocalarımızın çalışması, dünyada VLP aşıları arasında klinik aşamaya geçen 4''üncü aşı adayı oldu. Böylece DSÖ''nün aşı listesine girmeyi başardı. Faz aşamalarını başarıyla tamamlarsa 50 milyon dozluk kapasiteye sahip üretim tesisi hazır" dedi.

İlgili Haberler