Türkmenistan'da babadan oğula seçim. Ülkeyi 15 yıldır yöneten Berdimuhamedov yerini oğluna bıraktı

Türkmenistan'da babadan oğula seçim. Ülkeyi 15 yıldır yöneten Berdimuhamedov yerini oğluna bıraktı
Türkmenistan'daki erken seçimleri, ülkeyi 15 yıldır yöneten Gurbangulu Berdimuhamedov'un 40 yaşındaki oğlu Serdar Berdimuhamedov'un seçimleri yüzde 73 oranında oyla kazandığı açıklandı.

Doğalgaz zengini Türkmenistan''da düzenlenen erken seçimleri, Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov''un bir süredir yerine ''hazırladığı'' oğlu Serdar Berdimuhamedov''un kazandığı açıklandı. Merkez Seçim Komisyonu, başbakan yardımcılığı görevini yürüten 40 yaşındaki Serdar Berdimuhamedov''un seçimleri yüzde 73 oranında oyla kazandığını duyurdu. 

Seçimlere, birçoğu pek tanınmayan sekiz başka aday da katıldı. Türkmenistan''da devlet başkanı, yedi yıllığına seçiliyor.

Türkmenistan''ı 15 yıldır yöneten 64 yaşındaki Gurbangulu Berdimuhamedov, şubat ayında erken seçim kararı aldığını açıklamıştı. Berdimuhamedov, seçimlerde aday olmayacağını ve ''genç neslin başa geçmesinin önünü açmak istediğini'' söylemişti. Kısa süre sonra da Serdar Berdimuhamedov, iktidardaki Türkmenistan Demokratik Partisi tarafından aday gösterilmişti.

Görev süresi normal şartlarda 2024''te son bulacak olan Gurbangulu Berdimuhamedov, Türkmenistan''da aynı zamanda başbakanlık ve meclis başkanlığı koltuklarının da sahibi. Berdimuhamedov, görevi bıraktıktan sonra da meclis başkanlığını sürdüreceğinin sinyalini vermişti. Türkmen lider, kısa bir süre içinde milletvekilliği, bakanlık ve valilik görevleri yürüten oğlunu yerine geçirme planlarını da saklamamıştı.

İlgili Haberler