Türkmenistan’da şu ana kadar korona virüs görülmedi… İşin sırrı üzerlik bitkisi mi?

Türkmenistan’da şu ana kadar korona virüs görülmedi… İşin sırrı üzerlik bitkisi mi?
Korona virüs salgını dünya genelinde birçok ülkeye yayılırken, Türkmenistan’da henüz resmi olarak virüs vakası görülmedi. Türkmenistan Devlet Başkanı berdimuhammedov ise, korona virüsle mücadelede üzerlik bitkisinin önemine dikkat çekti.

Yeni tip korona virüs vakasının resmi olarak kayıtlara geçmediği Türkmenistan'da, dünyayı etkileyen salgınla ilgili neredeyse hiçbir açıklamanın yapılmaması dikkat çekiyor.

Türkmenistan Devlet Başkanı ise, şifalı bitkilerin önemine dikkat çekti. Devlet Başkanı, Berdimuhammedov, koronayla mücadelede şifalı bitkilerin öneminin halka aktarılması için verdiği talimat ise dikkatlerden kaçmadı.

Başbakan Yardımcısı Purli Agamıradov, Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov'un yazdığı "Türkmenistan'ın şifalı bitkileri" kitabını halka tavsiye etti. Berdimuhamedov kitabında, üzerlik bitkisinin virüslere karşı etkili bir araç olduğunu, salgınla ilgili zor şartlarda üzerliğin önemini anlatıyor.

ÜZERLİK BİTKİSİ NEDİR

Üzerlik otu, antik çağlarda yaygın olarak kullanılan insanların hem bedensel hem de ruhsal sorunlarına şifa bulmak için başvurdukları bitkidir. Günümüzde dahi sıklıkla kullanılan üzerlik otu, başta solunum yolu rahatsızlıkları olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

ÜZERLİK OTUNUN FAYDALARI

Üzerlik otu, halk arasında bilinen adıyla nazar otu, insanların bedensel ve ruhsal sağlığına iyi gelen şifa bitkisidir. Antik Mısır döneminde dahi kullanılan ot, tütsü olarak yakıldığında ortamdaki kötü enerjinin gitmesini sağladığına inanılmaktadır. Bu gelenek hala devam ederek üzerlik otunun günümüzde de tütsü olarak kullanıldığına rastlanmaktadır. Bunun dışında birçok yararı bulunan üzerlik otunun faydaları şöyledir:

Metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak, bağırsakların daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Bağırsaklarda bakteri ve kurt oluşumunu engellemektedir. 

Bahar aylarında yaşanan grip ve nezle gibi hastalıkların tedavi edilmesini sağlar. Boğaz ağrısı ve enfeksiyonunu iyileştirdiği gibi öksürüğün de geçmesine yardımcı olmaktadır.

İdrar yollarında oluşan iltihap ve enfeksiyonların geçmesini sağlamaktadır.

Kronik baş ağrısı çekenlerin ağrılarını dindirmeye yardımcı olur.

Solunum yolu rahatsızlığı olan kişilerin nefeslerini açar, nefes darlığı ve burun tıkanıklıklarına iyi gelmektedir. 

Konsantrasyon güçlüğü ve dikkat dağınıklığı çekenlerin çayı ve tütsüsünü kullanmaları tavsiye edilmektedir.

Balgam sökücüdür.

Adet döngüsünün düzenlenmesini sağlamaktadır.

Hormonların dengeli şekilde salgılanmasına yardımcı olur. Serotinin hormonunun salgılanmasını sağlayarak kişilerin daha sakinleştirir. 

Üzerlik tütsüsünün nazarı ve kötü enerjiyi gönderdiğine inanılmaktadır. Nazar ve kötü enerjiden korunmak için binlerce yıl öncesinde günümüze kadar hala kullanılmaktadır. 

KORONA SÖZCÜĞÜ YASAKLANDI

Şu ana dek hiç vakanın açıklanmadığı ülkede, ‘korona virüs’ sözcüğü yasaklandı.

Ülke içinde yasaklı olan bağımsız Turkmenistan Chronicle sitesinin haberine göre, yasak sonrasında medyanın artık ‘korona virüs’ sözcüğünü kullanmasına izin verilmiyor. Sözcük, okul, hastane ve iş yerlerinde dağıtılan sağlık broşürlerinden de çıkarıldı.

‘SİVİL POLİS SALGINDAN SÖZ EDENLERİ TUTUKLUYOR’ İDDİASI

Ülkede, dünya çapındaki salgından söz eden kişilerin de tutuklanma riski altında olduğu belirtiliyor. Buna göre, maske takan veya otobüs durakları ile dükkanlarda salgından söz eden kişiler sivil polis tarafından tutuklanıyor.