Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan'dan Kanal İstanbul açıklaması

Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan'dan Kanal İstanbul açıklaması
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Kanal İstanbul'un boğazlardaki tehlikeleri önlemek için yapılması gerektiğini öne sürdü. Turhan, "Yapmazsak bu bizim üzerimizde baskı olur." dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Çankırı'nın Orta ilçesini ziyaret etti.

Daha sonra Şabanözü ilçesine giden Turhan, belediye binası önünde yaptığı konuşmada, bugüne kadar milyarlarca liralık hizmet gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kanal İstanbul Projesi ile elde edilecek birçok kazanım bulunduğunu ileri süren Turhan, bugün İstanbul Boğazı'nda bir geminin sahile vurduğu olayı hatırlattı.

Boğazdan geçen gemi sayısının yılda 43 bine ulaştığını belirten Turhan, "Boğazın girişlerinde, Marmara ve Karadeniz açıklarında demir atmış, günlerce bekleyen gemiler var. Gideceği yere varmak için gemiler günlerce bekliyor. Orada insanlar risk altında. Bir fırtına kopuyor, orada bekleyen gemiyi sürüklüyor, sahile götürüyor. Bunlara biz seyirci mi kalacağız? Burası bir uluslararası su yolu. Montrö bunun kurallarını belirlemiş. Tarafların hak ve hukukunu belirlemiş. Bizim burada hükümranlık haklarımız var. Burada kuralları biz koyuyoruz ama emniyetli ve güvenli şekilde uluslararası deniz trafiğine hizmet verebilmek için tahminimiz 25 bin civarında gemi ancak geçebilir. Şu anda 43 bin küsür geçti. Bu, her yıl artıyor." diye konuştu.

“YAPMAZSAK BU BİZİM ÜZERİMİZDE BASKI OLUR”

Bakan Turhan, İstanbul Havalimanı'nın da ihtiyaç karşılanmadığı için yapıldığını belirterek, "Kanalı da bunun için yapıyoruz. Yapmazsak bu bizim üzerimizde baskı olur. Orada bekleyen gemiler, orada oluşan kazalar, gemilerden dolayı oluşabilecek deniz kirliliği, patlamalar veya kazalar bize zarar verecek. Bunun tedbirini almamız lazım. Bunun karşılığında da geçen gemiden karşılığını alacağız." ifadelerini kullandı.