Ünlü dermatolog açıkladı. Ateşli hastalık geçirenleri bekleyen büyük tehlike

Ünlü dermatolog açıkladı. Ateşli hastalık geçirenleri bekleyen büyük tehlike
Şiddeti değişmekle beraber özellikle orta yaş üzerindeki pek çok kişide görülen saç dökülmesi, kimi zaman önemli bir sorun haline gelebiliyor. Geçirilen hastalıklarla ilgili olarak görülebilen saç dökülmelerinde, korona virüs enfeksiyonu atlatanlar da risk grubunda bulunuyor. Dermatolog Seher Küçükoğlu Cesur, saç dökülmelerinin ateşli geçirilen birçok hastalık sonrası görülebildiğini ifade etti.

Saç dökülmesinin pek çok sebebi bulunduğunu ifade eden Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üy. Dermatolog Seher Küçükoğlu Cesur, “Bu sebepler; genetik nedenler, vitamin eksiklikleri (demir, b12, folik asit, çinko, biotin, b12), bazı iç hastalıklarında (tiroid hastalıkları gibi endokrin ve romatizmal hastalıklar) geçirilen enfeksiyonlar sonrası kullanılan ilaçlara bağlı stres, doğum sonrası saç dökülmeleri ve saçların kendi döngülerine bağlı dökülmeler olarak sıralanabilir” diye konuştu.

"SAÇ DÖKÜLMESİ KORONA VİRÜS BELİRTİSİ DEĞİLDİR"

Ateş ile seyreden enfeksiyonların ‘semptomatik alopesi’ denen saç dökülmelerine neden olabileceğini söyleyen Dr. Küçükoğlu Cesur, korona virüs enfeksiyonu ile saç dökülmeleri arasında bu açıdan bir nedensellik bulunabileceğini belirterek şunları söyledi:

“Korona virüs enfeksiyonu ateş ile seyreden sistemik bir hastalığa yol açar. Dolayısı ile korona virüs enfeksiyonlarından sonra hem enfeksiyona bağlı hem de kullanılan ilaçlara bağlı ‘semptomatik alopesi’ adını alan saç dökülmeleri görülebilir. Saçların genelinde seyrelme, saçlarda incelme ile kendini gösteren bu sorun bazı kişilerde Kovid-19 enfeksiyonu geçirildikten yaklaşık 2-4 ay sonra da ortaya çıkabiliyor. Bununla birlikte saç dökülmesi, Kovid-19 enfeksiyonunun habercisi olmayıp hastalığın bir sonucudur.”

"VİTAMİN DEĞERLERİNE BAKILMALI"

Özellikle sıkı diyetler sonrası yaşanan vitamin eksikliği ve stresin de vücut direncinde düşüklüğe yol açarak saç sökülmesine neden olabileceğini söyleyen Dr. Küçükoğlu Cesur, sağlıklı saçlar için öncelikle sıkı diyetlerden kaçınıp sağlıklı ve düzenli beslenmek gerektiğini anlattı. Saç dökülmesini durdurmak için ilk olarak kan testleri yapılarak vitamin değerlerinin ve iç hastalıkların gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Dermatolog Dr. Seher Küçükoğlu Cesur, “Eksik değerlerin yerine koyulmasıyla birlikte sağlıklı beslenmek önemlidir. Destekleyici tedavi olarak saç bakım losyonları ve saç dökülme önleyici şampuanlar kullanılabilir” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler