Ünlü ekonomi dergisi Forbes’ten korona tedavisi ile ilgili çarpıcı iddia

Ünlü ekonomi dergisi Forbes’ten korona tedavisi ile ilgili çarpıcı iddia
Ekonomi dergisi Forbes, kenevirde bulunan bir maddenin, korona virüs tedavisinde kullanılabileceğini yazdı.

Forbes’ten Emily Price imzalı haberde, korona virüs tedavisinde kenevir kullanımına ilişkin dikkat çeken bilgilere yer verildi. Bilim insanlarının gerçekleştirdiği bir dizi araştırmaya göre kenevirde bulunan madde, Kovid-19’un ölümcül komplikasyonlarının tedavisinde kullanılabilir.

Güney Karolina Üniversitesi’nden araştırmacıların, fare üzerinde gerçekleştirdikleri deneylere göre kenevirdeki THC kimyasalının, Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu’na (ARDS) neden olan bağışıklık tepkisini önlemeye yardımcı olabileceği bulundu.

Forbes tarafından aktarılan bilgilere göre aktardığına göre bu sendromda bağışıklık sistemi, savaşmaya çalıştığı hastalığın yanı sıra ciğerlere ve diğer organlara da zarar vermeye başlıyor. O yüzden sendrom, kalıcı akciğer hasarına yol açabileceği gibi ölümcül de olabiliyor.

Güney Karolina Üniversitesi’nin çalışmasında araştırmacılar, farelere hem patojeni hem de bu kimyasalı enjekte ederek, ARDS’ye yol açan bağışıklık tepkisini baskılamayı denedi.

Bir dizi deneyin sonucunda THC verilen farelerin hayatta kaldığı, diğerlerininse hayatını kaybettiği görüldü.

Öte yandan araştırmacılar, çalışmanın henüz kesin sonuçlar sağlamadığını, bu nedenle bireylerin Kovid-19’dan kurtulmak için kenevire başvurmaması gerektiğini vurguladı.

Araştırmanın yazarlarından Prakash Nagarkatti, Ağustos’ta medya kuruluşu The State’e verdiği röportajda şunları söyledi:

Araştırmamız, kenevirin Kovid-19’a iyi geleceği şeklinde yorumlanmasın. Bundan emin olmak istiyorum.

Zira THC vücuda erken verilirse, virüsle savaşmak için gerekli olan bağışıklık tepkisini de baskılayabilir ve etkisi kötüleşebilir.

Bilim insanları, son gerçekleştirilen çalışmanın, kenevirin  korona virüs üzerindeki etkisini gösteren tek çalışma olmadığını açıkladı.

Kaynak: Forbes- İndependent Türkçe