Ünlü ekonomist Meriç Köyatası kapının önünde yatan aracın aylık maliyetini açıkladı

Ünlü ekonomist Meriç Köyatası kapının önünde yatan aracın aylık maliyetini açıkladı
1 Ocak'tan bu yana 23 kez zam yiyen akaryakıt fiyatları vatandaşı canından bezdirdi. Araç sahipleri araçlarını pencereden seyretmek zorunda kalıyor. Peki bir ay boyunca kontağı hiç açılmayan bir aracın maliyeti nedir? Ünlü ekonomist Meriç Köyatası bu soruya cevap verdi.

1 Ocak''tan bu yana 23 kez zam yiyen akaryakıt fiyatları, ''uçacak'' denilen ekonomimizi yerle bir etti. İktidar, dövizdeki düşüşe karşın indirim yerine özel tüketim vergisini payını artırınca, petrol fiyatındaki her artışın doğrudan pompaya yansımasına neden oldu. Motorinde ise zam oranı, yılbaşından bu yana yüzde 94, son bir yılda yüzde 235''e ulaştı.

Hal böyle olunca çoğu vatandaş otomobilini kullanamaz hale geldi. Vatandaş otomobilini ya otoparka ya bahçesine ya da sokağa bırakıyor. Aracını kullanamıyor ve pencereden seyrediyor.

Peki kontağı hiç açılmayan bir otomobilin aylık maliyeti nedir? Doğru Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Meriç Köyatası bir ay boyunca kontağı hiç açılmayan bir otomobilin aylık maliyetini kalem kalem hesaplayarak takipçileriyle paylaştı.

İşte Köyatası’nın açıklamaları:

* 1600 cc’lik yedi yaşında otomobilin yıllık Motorlu Taşıtlar Vergisi bu yıl için tam 996 lira. Ay başına ortalama 83 lira düşüyor.

* İki yılda bir zorunlu muayene var. Hani hiçbir muayene edilmeyen, bir imza atılan, mühür vurulan… TÜVTÜRK’e verdiğimiz bu para bu sene 624 lira olmuş. İki yıllık olduğu için 24’e bölünce aylık ortalama 26 lira da buradan geliyor.

* Sigortalar var... Kasko ve trafik sigortası benim Mayıs ayında bitiyor. Geçen Mayıs’ta yaptığım kasko ve trafik sigortası kaza olmadığı için indirimli. İki sigortanın indirimli bedeli 1116 lira. Onu da aya bölersek 93 lira gibi bir maliyeti oluyor. Ama Mayıs’ta bu para kim bilir nereye çıkacak.

* Bir de yıllık bakım var. Arabayı ister kullanın ister kullanmayın ya 15 bin kilometrede ya da yılda bir bakıma götürmek zorundasınız. Bunu resmi servise götürürseniz daha yüksek olacak. Ben sanayiye götürüyorum. O da geçen Mayıs ayında sanayide yaptığım yıllık bakım masrafı 1050 lira. 122ye bölündüğünde aylık maliyeti 87.

* Bütün bu dört kalemi topladığımızda hiç hareket etmeden sokakta veya otoparkta durmasını maliyeti 289 lira. Hayırlı yolcuklar.

İlgili Haberler