Ünlü gazeteci Meriç Köyatası'nın dedesinin sandığından çıktı: İşte Büyük Taarruzun çok gizli planı!

Ünlü gazeteci Meriç Köyatası'nın dedesinin sandığından çıktı: İşte Büyük Taarruzun çok gizli planı!
Büyük Taarruz planı, Mustafa Kemal Atatürk'ün dehasını ve öngörüsünü ortaya koyan olaylardan biridir. Ünlü gazeteci Meriç Köyatası'nın başöğretmen olan İstiklal Harbi gazisi olan dedesi Sait Köyatası'nın arşivinden çıkan taarruz planı ise, zaferin nasıl geldiğini gösteriyor.

Büyük Taarruz için Mustafa Kemal Paşa, bir plan yapar ancak silah arkadaşları bunun çok tehlikeli bir kumar olduğunu söyleyerek onu uyarır.

Peki Mustafa Kemal Paşa,  askeri dehasını gösteren ve Büyük Taarruz’u kazanarak 30 Ağustos’u bir Zafer Bayramı’na çevirmemizi sağlayan o tehlikeli plan neydi?

İşte ünlü gazeteci Meriç Köyatası''nın başöğretmen olan dedesinin arşivinden çıkan 26 Ağustos Büyük Taarruz planı. Plan, alınan riski de, Atatürk''ün dehasını da ortaya koyuyor.

taarruz-plani.jpg

Plana göre, Yunan kuvvetlerinin merkez yapma niyetindeki Afyon civarının düşürülmesi gerekir; dolayısıyla burası vurulacaktır.

Bu plan, Türk kurmay heyetini ve Mustafa Kemal’in silah arkadaşlarını endişelendirir. Yunan kuvvetlerinin en güçlü olduğu yerde onları vurmaya çalışmanın tehlikeli bir kumar olduğunu söylerler.

s-298d5b130bf5b525ec8a3ab796da098dbe55c7f4-001.webp

Yakup Şevki Paşa buna karşı çıkar ve tarihe geçecek şu sözleri söyler: “Karşımda General Digenis var. Bize saldırdığı takdirde Ankara’ya kadar elini kolunu sallaya sallaya gider. Biz Afyon’a gidelim derken, Digenis Ankara’ya girer.”

Yunan komutanlarının ve askerlerinin akıllarını başarılı bir şekilde okuyan Mustafa Kemal Paşa, politik olarak bölünmüş bu kuvvetleri bozguna uğratmak için büyük bir gizlilik içinde hareket edileceğini söyler.

s-11e143026cce291d3d86e33a847afe72d09289f2.webp

Asker birlikleri gündüz saklamayı, gece de hareket ettirmeyi planlayan Mustafa Kemal, uyarılara rağmen kimsenin sözünü dinlemez ve şunları söyler: “Bütün mesuliyet bana ait, millete karşı ben sorumluyum.”

Cephede olan Atatürk, Anadolu’nun dış dünya ile bütün telgraf bağlantılarının kesilmesini emreder. Henüz cephede savaş başlamadan önce Mustafa Kemal istihbarat savaşını başlatır.

Ve Mustafa Kemal’in kusursuz askeri dehasıyla Büyük Taarruz kazanılır.

Kaynak: Arkagüverte

 

İlgili Haberler