Kalp hastalarına ’kelle paça’uyarısı

Kalp hastalarına ’kelle paça’uyarısı
“Kalp hastaları için paça ve kelle türü yiyecekler etten daha zararlı”

Afyon Kocatepe Üniversitesi  (AKÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı  Prof. Dr. Osman Tansel Darçın, kalp hastaları için paça ve kelle türü  yiyeceklerin etten daha zararlı olduğunu söyledi.  Prof. Dr. Darçın, kalp krizi  geçirmiş, kalbinde stent olan ya da kalp ameliyatı olmuş kişilerin et tüketiminin  sınırlı olması gerektiğini belirterek, Kurban Bayramı’nda söz konusu kişilerin  sakatat tüketiminde dikkatli olması uyarısında bulundu.  Kurbanın kesilmesinin ardından etin dinlendirildikten sonra  tüketilmesi gerektiğini bildiren Prof. Dr. Darçın, şunları söyledi:  “Özellikle kalp hastalarının eti tüketirken daha hassas davranması  gerekir. Kalp hastası veya ameliyatı geçiren kişiler daha dikkatli olması  gerekir. Et, Türk toplumunun hayatında kuşkusuz vazgeçemeyeceği bir gıda. Toplum  olarak eti çok seviyoruz ve tüketmek istiyoruz. Gençlik yıllarında edindiğimiz  gıda alışkanlıklarımızı yaşlanınca kolayca değiştiremiyoruz. Bu, sağlık açısından  doğru değil. Hastalara, eti Kurban Bayramı’nda hiç tüketmeyin diyemem ancak  dikkatli tüketmelerini tavsiye ediyorum. Kalp hastaları, az miktarda ve tadacak  kadar yemeli. Gıda mühendisleri, etin haşlama şeklinde tüketilmesini tavsiye  ediyorlar ancak eti haşlama şeklinde yemek halkımızın genellikle pek de sevmediği  bir şey. Bu durumda en azından ızgara olarak tüketilebilinir. Sakatatlardan biraz  daha uzak durmak gerek.” Prof. Dr. Darçın, kurbanın paça ve kelle kısmından yapılan yemeklerden  kalp hastalarının uzak durması tavsiyesinde bulunarak, bu tür yemeklerin, normal  et yemeklerinden daha zararlı olduğunu anlattı.  Kalp hastalarının Kurban Bayramı’nda et tüketimine dikkat etmesi  gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Darçın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kalp hastalığı bulunan kişiler için ciğer, kelle, paça ve işkembe  türü şeyler etten daha da zararlıdır. Tüketeceğimiz et eğer dana eti olursa daha  iyi olur. Koyun eti, kolesterol açısından daha zengin ve zararlı. Bu noktada  koyun etinden özellikle kalp hastalarının uzak durmasında fayda var. Kalp  hastalarının daha ziyade az miktarda ızgara tarzında yapılmış dana etlerden  tadımlık olarak yemelerini öneriyorum.”