Uygur Türklerinde coronavirüs tedirginliği

Uygur Türklerinde coronavirüs tedirginliği
Çin'de patlak veren coronavirüs tehdidinin Doğu Türkistan'ı ve Çin zulmü altında toplama kamplarında yaşayan Uygur Türklerini tehdit ettiğini ifade eden Doç. Dr. Erkin Ekrem, "Büyük bir salgın riski ortaya çıkarıyor" dedi.

Dünya Uygur Kurultayı, İstanbul'da düzenlediği toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi.Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erkin Ekrem'in  bir sunum gerçekleştirdiği toplantıda, Doğu Türkistan sorunu ve Çin’in bölgede yürüttüğü uygulamalar tartışıldı.

Medyascope’ta yer alan habere göre, Ekrem, “Eskiden Türkiye’de Uygur Türkleri’ne yapılan zulme karşı gösteriler düzenlenirdi. Ancak özellikle 2015 yılından itibaren gelişen Çin – Türkiye ilişkileri ile Ankara’dan Uygur Türkleri hakkında bir şey duyamıyoruz. Yeterince destek vermiyorlar” dedi.

Öte yandan, Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde (SDE) bugün, Çin’in Ankara Büyükelçisi Deng Li’nin katılımıyla “Çin’in Virüsle İmtihanı” başlıklı toplantı düzenlendi. Toplantıya katılan bir Uygur gazeteci büyükelçiye, Çin’deki koronavirüs salgını sonrasında kamplarda kalan Uygurların durumunu sordu.

Gazetecinin aktardığı bilgilere göre, SDE Başkanı Muhammet Savaş Kafkasyalı ise böyle bir soruyu toplantıya yapılan saygısızlık olarak gördüğünü, böyle soruların sorulmasına izin vermeyeceğini ve elçinin cevaplamasına da gerek olmadığını belirtti.

BÜYÜK BİR SALGIN RİSKİ

Dünya Uygur Kurultayı Genel Sekreteri Erkin Emet, Büyükelçi Li ile Uygur gazetecinin yaşadığı gerginlikle ilgili “Türkiye demokratik bir ülke, burada bile soru soramamak ayıp” dedi.

Çin’deki koronavirüs salgınının kamplardaki Uygur Türkleri için büyük bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Emet, “Toplu faaliyetlerin hepsi durduruldu, eğitim öğretime ara verildi, karantina uygulanıyor ancak bölgedeki kamplarda binlerce Uygur Türkü bir arada yaşamak zorunda. Bu büyük bir salgın riski ortaya çıkarıyor” diye konuştu.