Uyku ilaçlarında bilinmeyen tehlike

Uyku ilaçlarında bilinmeyen tehlike
Bilinçsiz uyku ilacı kullanımının bilinmeyen tehlikesi ortaya çıktı. Bazı uyku ilaçları dikkat bozukluğundan bağımlılığa kadar varabilen problemleri tetikleyebileceği bildirildi.

Ensonhaber’in haberine göre; Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Duygu Kaya Yertutanol, tek bir uyku sorunu ve tek bir tedaviden bahsedilemeyeceğini belirterek uyku ilaçları ve doğru kullanımlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

“HIZLI VE GEÇİCİ TEDAVİSİNDE TERCİH EDİLİYOR”

Yrd. Doç. Dr. Yertutanol, uyku ilaçları, basit davranışsal önerilerle çözülmeyen uyku sorunlarının hızlı ve geçici tedavisinde tercih ediliyor. Uyku ilacı önerilen psikiyatrik durumların çoğunda uyku bozukluğunun asıl nedeninin depresyon, kaygı bozukluğu, bağımlılık, şizofreni, bipolar bozukluk gibi mevcut psikiyatrik bozukluk olduğunu belirtti.

“UZUN SÜRELİ KULLANILMASINA GEREK KALMAZ”

Yertutanol, “Bu nedenle asıl psikiyatrik bozukluğun tedavi edilmesi uyku bozukluğunun da ortadan kalkmasını sağlar. Böylece sıklıkla, uyku ilaçlarının uzun süreli kullanılmasına gerek kalmaz” şeklinde konuştu.

“BİLİNÇSİZ İLAÇ KULLANIMI FAYDADAN ÇOK ZARARA NEDEN OLABİLMEKTEDİR”

Uyku ilaçlarının sinir sistemi üzerine etki eden ilaçlar olduğunu, bu ilaçların beynin uykuyla ilişkili alanlarındaki sinir hücrelerinin çalışma hızını yavaşlatarak ve beyindeki doğal kimyasalların düzeylerini değiştirerek etki gösterdiğini kaydeden Yertutanol, “Bu ilaçların etkilerinin başlama süreleri, etkilerini sürdürme süreleri ve etkilerinin sonlanma süreleri birbirinden farklılık göstermektedir. Kullanan kişinin genetik özellikleri, yaşı, başka ilaç kullanıyor olup olmadığı, başka bir tıbbi hastalığı olup olmadığı, alkol/madde bağımlılığı olup olmadığı, gebelik/emzirme durumu olup olmadığı, ağır bir işte çalışıp çalışmadığı, araç kullanıp kullanmadığı gibi birçok farklı özellik hekim tarafından değerlendirilerek ilaç seçimi yapılmaktadır. Tüm ilaçlarda olduğu gibi uyku ilaçlarında da yanlış ve bilinçsiz ilaç kullanımı faydadan çok zarara neden olabilmektedir” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler