NASA astronotundan bir uzay rekoru daha

NASA astronotundan bir uzay rekoru daha
NASA astronotu Mark Vande Hei, ISS'te tam 355 gün kalarak uzayda en çok kalan ABD'li oldu.

ShiftDelete''den elde edilen bilgilere göre; NASA tarafından 2016 yılında düzenlenen başka bir görevde uzaya giden Scott Kelly, uzayda tam 340 gün kalarak, en uzun süre uzayda kalan ABD’li olmuştu. Fakat bu ay itibariyle Mark Vande Hei bu rekoru ekarte ederek uzayda 355 gün geçiren ve en uzun süre uzayda kalan ABD’li oldu. Tabii dünya rekorunun hala 90’lı yıllarda ISS’e giden ve 437 gün 18 saat kalan Rus kozmonot Valeri Polyakov’a ait olduğunu belirtelim.

Tabii bu uzay ziyareti Mark Vande Hei için bir ilk değildi. 2018 yılında da altı aylık bir görev için ISS’e gitmişti. Fakat dört yıl önceki ziyaretinde dört kere uzay yürüyüşü yapan astronot, bu sefer bir yıla yakın tüm süreyi istasyonun içinde kalarak geçirdi.

Aslında bu görev içerisinde de Vande Hei’nin uzay yürüyüşü yapması gerekiyordu. Fakat Ağustos ayında yaşadığı bir sağlık problemi sebebiyle görevi gerçekleştiremedi. Bu sebeple ISS’te bulunan başka bir astronot bu işi üstlenerek uzay yürüyüşüne katıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mark Vande Hei, şunları söyledi:

Bu, fiziksel olarak içinde bulunulması oldukça zor bir ortam. Fiziksel olarak çok rahatsız hissettiğiniz zamanlar oluyor. Çok fazla tıkanıklık ve baş ağrısı yaşadım. Bunlar muhtemelen zayıf noktalarımız. Yaptığınız her şeyi renklendiriyor.

Bu gibi durumlarda doğru zihin çerçevesinde kalmak için çok daha fazla çalışma gerekiyor. Neredeyse bir yıldır 7/24 kapalı bir işim var. Bu yüzden hava nasıl olursa olsun dışarıda olmayı dört gözle bekliyorum. Mümkün olduğunca vaktimi dışarıda geçirmek istiyorum.