Uzman isim açıkladı. Korona virüse yakalanma riskleri 7 kat daha fazla. Hesaplaması çok basit

Uzman isim açıkladı. Korona virüse yakalanma riskleri 7 kat daha fazla. Hesaplaması çok basit
Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi uzman diyetisyeni Anıl Çiğdem Uygur, obezite sorunu yaşayan insanların korona virüse yakalanma risklerinin 7 kat daha fazla olduğunu ve kişinin obez kategorisinde değerlendirilip, değerlendirilmeyeceğinin hesaplanmasının basit olduğunu söyledi

DHA

Korona virüs salgınından en çok etkilenen grupların başında kronik hastalar ve kilo sorunu yaşayanlar geliyor. Uzmanlar da obeziteye karşı uyarıda bulunarak, obezite sınırına yaklaşan vatandaşların acilen tedbir alması tavsiyesinde bulunuyor.

Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi uzman diyetisyeni Anıl Çiğdem Uygur, sosyal izolasyon döneminde çoğu ailede düzenli yemek, sofra kurma, mutfakta geçirilen sürenin artması gibi nedenlerle kilo artışının kaçınılmaz olduğunu söyledi. İzolasyon döneminde yaşanan stresin, uyku düzensizliklerine yol açtığını kaydeden Uygur, hareketsizliğin obeziteye neden olduğunu belirtti.

diyetisyen-uygur-obez-bireylerin-koronaviruse-yakalanma-riski-7-kat-daha-fazla-1451-dhaphoto1.jpg

"KORONAYA YAKALANMA İHTİMALLERİ 7 KAT DAHA FAZLA" 

Şekerle tatlandırılmış içecek tüketimine dikkat edilmesi gereken Uygur, "Televizyon ve bilgisayar oyunları, hareketsizliğe ve uyku düzensizliklerine sebep olmakta, şekerle tatlandırılmış içecek tüketimini artırmaktadır. Obez çocukların A, E ve C vitamininden zengin olan sebze ve meyve tüketimleri düşüktür. Bu vitaminlerin yetersiz alınması, bağışıklık yanıtını düşürmektedir. Obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkların Covid-19 için risk oluşturuyor. Mart ayından bu yana, obezite ve Covid-19 arasındaki ilişki biliniyor. Beden Kitle İndeksi (BKİ) 35’in üzerinde olan bireyler ile 25’in altında olan bireylerin karşılaştırıldığı bir çalışmada, obez bireylerin korona virüse yakalanma riskinin 7 kat daha fazla olduğu bulunmuştur” dedi.

NASIL HESAPLANIR?

Beden kitle endeksi, Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite sınıflandırması temel alınan ve kilonun, boyun karesine böldüğünüzde (kg/m²) çıkan sonuç fazla kilolu ya da obez olup olmadığını gösterir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre beden kitle endeksi 0-18,4 arası zayıf, 18,5-24,9 arası normal kilolu, 25-29,9 fazla kilolu, 30’dan yüksek olanlar obez, 40’ın üzerinde olanlar ise ileri derecede obez olarak kabul ediliyor.