Orgeneral Hurşit Tolon'un tahliyesi Zirve Yayınevi Davası'na takıldı

Orgeneral Hurşit Tolon'un tahliyesi Zirve Yayınevi Davası'na takıldı
Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un ardından hız kazanan tahliye kararları düne de damgasını vurdu. Ümraniye Davası'ndan tutuklu emekli Orgeneral Hurşit Tolon da tahliye edildi. Ancak Tolon, Zirve Yayınevi'ndeki cinayetlere ilişkin davada tutuklu olduğu için

İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, dün de Ümraniye Davası'ndan tutuklu emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç, eski Genelkurmay Harekat Başkanı Mehmet Eröz, emekli Orgeneral Nusret Taşdeler, Mustafa Dönmez, Durmuş Ali Özoğlu ve Deniz Yıldırım'ın tahliyelerine karar verdi. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un ardından önceki gün İstanbul ağır ceza mahkemelerinden aralarında Doğu Perinçek, Sedat Peker, Kemal Kerinçsiz, İbrahim Şahin ve Tuncay Özkan'ın da arasında bulunduğu 19 kişi tahliye olmuştu.

Küçük için itiraz

Son 4 günde KCK'lılarla birlikte tahliye sayısı 30'u bulurken, Veli Küçük'ün de arasında bulunduğu 7 kişinin tahliye talebi ise reddedilmişti. Küçük'ün avukatı, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliye talebinin reddine ilişkin kararına itiraz etti. İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, dün de Ümraniye Davası'nda tutuklu bulunan emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile Durmuş Ali Özoğlu'nun tahliyesine karar verdi. Tolon, Zirve Yayınevi'ndeki cinayetlere ilişkin görülen davada tutuklu olduğu için cezaevinden çıkamayacak. Mahkeme, "tutuklu kaldıkları süre, delillerin toplanmış olup karartılma kuşkusunun kalmaması, sanığın sabit ikametgah sahibi olması, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olunabilecek olması, tutuklamanın tedbir olması, benzer konumda tahliye edilen sanıkların da bulunması nedeniyle bunun adalet duygularını incitebilecek olmasını" dikkate alarak, Tolon ve Özoğlu'nun tahliyesine karar verdi. Mahkeme, sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı koydu.

Haberal'dan başvuru

İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi de, Cumhuriyet gazetesine bomba atılmasına ilişkin dosyanın sanığı Boğaç Kaan Murathan'ın tahliyesine karar verdi. Mahkeme, Akın Birdal suikastinin azmettiricisi Semih Tufan Gülaltay'ın tahliye talebini reddetti. Bu arada, CHP Milletvekili Mehmet Haberal da yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması için nöbetçi mahkemeye başvurdu. Bu arada, Balyoz Planı davasında haklarında verilen karar onanan İhsan Balabanlı, Bekir Memiş, Mustafa Önsel ve Hanefi Yıldırım da nöbetçi mahkemeye tahliye talebinde bulundu.