Uzman isim koronada tarih verdi. Yapmamız gerekeni söyledi

Uzman isim koronada tarih verdi. Yapmamız gerekeni söyledi
Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, önümüzdeki ilkbahar aylarında korona virüs enfeksiyonunda düşüş beklediklerini ancak bugüne kadar var olan diğer hastalıklar gibi koronanın aşısının bulunmasının ardından önlemlerin tamamen bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Korona virüs salgını tüm dünyada can almaya devam ederken, uzmanlardan da ardı ardına uyarılar gelmeye devam ediyor. Habertürk'te yer alan habere göre Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, korona virüs salgını ile ilgili önümüzdeki sürece dahil önemli açıklamalarda bulundu.

"MART 2021'DE DÜŞME BEKLİYORUZ" 

İlkbaharda korona virüs enfeksiyonunda düşme beklediklerini belirten Özer, “Covid-19 enfeksiyonu bir süre daha bizimle birlikte olacak. 2021’de de korona virüs enfeksiyonu ile yaşamaya devam edeceğiz. İlk aşamada Biontech firması aralık ayında ürettiği aşıyı dünyaya sunabileceğini, uygulatmaya başlatabileceğini ifade etti. Aralık ayının ortalarında aşı çalışmalarının başladığını varsayalım. İkinci dozlarının da ocak ayında yapıldığını düşünecek olursak ortalama şubat, mart ya da ilkbahar aylarında korona virüs enfeksiyonu sayısının azalmasını bekliyoruz” dedi.

"AŞININ BULUNMASI TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL" 

Dr. Songül Özer, koronavirüsle ilgili tek olumlu faktörün aşı olmayacağını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Aşı sadece gücümüzü artıracak. Korona virüse karşı hiçbir zaman elimizdeki tek koruyucu etken aşı olmayacak. Geçmişten bu yana uyguladıklarımızdan bahsedelim. Örneğin sarılık yani Hepatit B cinsel yolla ve kan yoluyla bulaştığını biliyoruz. Bunun bir aşısı var ve yaptırıyoruz. Ancak Hepatit B aşısı olmak, artık tüm hayat boyunca test yapılmadan istenilen kişiye kan verilebileceği veya kan alınabileceği, cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklara karşı korumaya sahip olunduğu düşünülerek hiç korunmasız cinsel ilişki kurulabileceği anlamı taşımıyor. O aşının da yüzde 100 korumadığını biliyoruz. Aynı durum korona virüs aşısı için de geçerli olacak.

İnsanların ‘Ben aşıyı yaptırdım, sonsuza kadar korunuyorum. Maske takmama, elimi yıkamama ve mesafeme dikkat etmeme gerek kalmayacak’ diye düşünmemesi gerekiyor. Dünyanın en başarılı aşısında bile mutlaka bir korumama yüzdesi vardır."

Kaynak: Habertürk