TPAO işçileri Batman’da özelleştirmeye karşı yürüdü

TPAO işçileri Batman’da özelleştirmeye karşı yürüdü
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Öztaşkın: TPAO’yu bölüp parçalayıp halka arz edip özel bir şirket haline getirmek istiyorlar. TPAO’ya kim el uzatırsa onun elini kırarız

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nda (TPAO) çalışan işçiler, “TPAO Bütünsel Dönüşüm Projesi” ne karşı tepkilerini dile getirmek için Batman’da yürüdü. 

TPAO Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “TPAO Bütünsel Dönüşüm Projesi” ne karşı tepkilerini dile getirmek için TPAO kapısı önünde bir araya gelen işçiler, TPAO Bölge Müdürlüğü binasına kadar ellerinde çeşitli pankartlarla yürüdü.
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, burada açıklamada bulunarak, TPAO’ya rakam olarak bakıldığında 10 yıl öncesine göre yatırımların 2-3 üç kat arttığını, ama, TPAO’nun üretim ve rezerv bazında küçülmeye başladığını savundu. 

‘Yatırımlar durmamalı’
Bundan 7-8 yıl önce TPAO’nun yıllık üretiminin 2 milyon tonun üzerinde olduğunu, 2013 yılında yurt içi üretiminin 1 milyon 800 bin tona gerilediğini kaydeden Mustafa Öztaşkın, şöyle konuştu: 
 “Rakam olarak bir takım yatırımların yapıldığı görülse de büyümeyi öngören, daha fazla aramayı, sondajı, üretimi hedefleyen yatırımlar ne yazık ki yapılamamaktadır. Çünkü TPAO her şeyden evvel insan gücünü kaybetmektedir.”  
TPAO Genel Müdürü Besim Şişman’ın “TPAO’da Bütünsel Dönüşüm” projesi ile ilgili açıklamalarını hatırlatan Öztaşkın, TPAO’nun büyümesini, istihdamın arttırmasını 400-500 milyon dolarlar civarındaki yatırım miktarının katlanarak milyar dolarlara çıkartılmasını, arama faaliyetlerinin devam etmesini, bir petrol şirketi olarak küresel bir şirket haline gelmesini istediklerini belirtti.  Öztaşkın, “Bütün bunların yapabilmesi için TPAO’nun değişimini istiyoruz. Ama onların bahsettiği değişim ve dönüşümle bizim bahsettiğimiz değişim ve dönüşüm tamamen farklıdır, birbirine zıttır. Bunların amacı; TPAO’nun bir özel sektör anlayışı ile proje ve performansa dayalı bir şekilde çalışmasıdır” ifadelerini kullandı. TPAO’nun da Türk Hava Yolları (THY) gibi halka arz edilmek istendiğini savunan Öztaşkın, ancak, THY’nin yüzde 51’inin halka arz edildiğini, THY’nin artık kamunun değil, tamamen halkın şirketi haline gelmiş bir özel şirket olduğunu kaydetti. 


Yatağan santraline 6 teklif geldi
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı(ÖİB), Muğla Yatağan Termik Santrali için 6 teklif geldiğini duyurdu. ÖİB’den konu ile ilgili yayınlanan açıklamaya göre, özelleştirme ihalesine 6 şirket başvuruda bulundu. Önyeterlilik ve teklif için başvuran şirketler şu şekilde: 1. Elsan, 2. Limak İnşaat, 3. Alsim Alarko, 4. IC İçtaş Enerji, 5. Konya Şeker Sanayi, 6. Çelikler Taahhüt.