Uzmanı açıkladı 1 saatten fazlası zarar

Uzmanı açıkladı 1 saatten fazlası zarar
Uyku düzeni üzerine önemli çalışmalar gerçekleştiren bilim insanı Dr. Zhe Pan, 1 saatten fazla gündüz uykusunun vücuda zarar verdiğini belirtti.

Günün yorgunluğunu atmanın en iyi yöntemlerinden biri de 'kestirme' denilen öğlen uykusudur... Ancak bilim insanları, 1 saatten fazla öğlen uykusunun vücuda zarar verdiğini belirtiyor.

Gündüz uykularıyla ölüm veya kardiyovasküler(böbrek hastalığı) hastalık arasındaki bağlantı üzerine yapılan önceki araştırmalar çelişkili sonuçlar üretti. Ek olarak, bu araştırmalar gece uykusunun süresini hesaba katmadı. Yapılan bu çalışma şekerleme ile tüm nedenlere bağlı ölüm ve kardiyovasküler hastalık riskleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için mevcut çalışma sonuçlarını da özetlemiş oldu.

UZUN UYKULAR VE ÖLÜM RİSKİ 

Analize 20'den fazla çalışmadan, toplam 313.651 katılımcı dahil edildi. Katılımcıların yaklaşık yüzde 39'u şekerleme yaptı. Sonuçlar, uzun şekerlemelerin (60 dakikadan fazla) şekerleme yapılmamaya kıyasla yüzde 30 daha fazla tüm nedenlere bağlı ölüm riski ve yüzde 34 daha yüksek kardiyovasküler hastalık olasılığı ile ilişkili olduğunu buldu. Gece uykusu hesaba katıldığında, uzun uykular yalnızca gece altı saatten fazla uyuyanlarda yüksek ölüm riski ile bağlantılıydı.

Genel olarak, herhangi bir uzunluktaki şekerleme, yüzde 19 artmış ölüm riski ile bağlantılıydı. Bu bağlantı, şekerleme yapmamaya göre yüzde 22 daha fazla ölüm olasılığı olan kadınlarda ve şekerleme ile riski yüzde 17 artan ileri yaştaki katılımcılarda daha belirgindi.

"YAYGIN BİLGİLERDE YANLIŞLIK VAR" 

Gündüz uykusu ile ilgili yaygın olarak bilinenlerde yanlışlıklar olduğunu belirten Dr. Zhe Pan, "Gündüz kestirmek tüm dünyada yaygındır ve genellikle sağlıklı bir alışkanlık olarak kabul edilir. Uykuya dalmanın insanı daha iyi hissettirdiğini ve uykusuzluğun olumsuz sonuçlarını ortadan kaldırdığı yaygın bir görüştür. Ancak çalışmamız bu yaygın görüşlerin yanlış olabileceğini gösteriyor" dedi.