Uzmanlar en çok bu konuda uyarıyor… İşte maske kullanırken yapılan 5 hata

Uzmanlar en çok bu konuda uyarıyor… İşte maske kullanırken yapılan 5 hata
Korona virüs salgının ardından maske kullanmak zorunlu olurken, uzmanlar maske kullanımı konusunda sürekli uyarılarda bulunuyor. Peki, sürekli olarak kullandığımız maskeyi doğru mu kullanıyoruz? İşte maske takarken yapılan 5 sık hata…

Korona virüs salgınının ardından maske takmak artık zorunlu hale getirildi. Koronadan korunmak için maske zorunluluğu devam ederken ve sağlık otoriteleri maske kullanımı konusunda sürekli uyarırken pek çoğumuz maskesiz sokağa çıkmıyoruz ancak maskelerimizi doğru kullanıyor muyuz? Detaylar haberimizde…

1. MASKEYİ DOĞRU OTURTMAMAK

Yüzünüzde bir maske olması ne sizi ne de etrafınızdakileri korona virüsten korumuyor. Maske taktığınızda gerçek bir koruma için mutlaka burnunuzu ve çenenizi içine alması gerekiyor.

2. MASKEYE DOKUNMAK VE ÇIKARIP TAKMAK

Maske takarken gerçek bir koruma ve korunma hedefliyorsanız konuşurken maskeyi indirmeniz ve daha önce başka bir yere temas etmiş ellerinizle maskeye dokunduğunuzda korona kapma veya yayma riskini alıyorsunuz.

3. MASKE TAKMADAN ÖNCE ELLERİ YIKAMAMAK

Evden çıkarken maskenizi takmadan önce, dışarıda maskenizi çıkarıp takmadan önce mutlaka ellerinizi su ve sabunla veya dezenfektanla temizlemeniz ellerinizden virüsün yayılma ihtimalini önler.

4. BEZ MASKEYİ YIKAMAMAK

Uzmanlar bez maskelerin tekrar tekrar kullanılmasını aynı iç çamaşırının yıkanmadan tekrar tekrar giyilmesine benzetiyor, üstelik ölümcül bir virüs varken çok daha tehlikeli.

5. KULLAN-AT MASKELERİ TEKRAR KULLANMAK

Uzmanlar kullan-at maskelerin tekrar kullanılmasının tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü kullandıkça filtreler aşınıyor, lastikler gevşiyor, koruma etkisi azalıyor ve yüzünüze tam oturmuyor.

KULLANILAN MASKE NASIL YIKANILMALI?

Makinede yıkıyorsanız olabildiğince yüksek derecede yıkamalısınız. Elde yıkıyorsanız Dünya Sağlık Örgütü sıcak su, sabun veya deterjanla ile yıkamanızı öneriyor. Yıkadığınız maskeyi mümkünse direkt gün ışığında kurutun.