''Vakıf'' bahane ''rant'' şahane!

''Vakıf'' bahane ''rant'' şahane!

Bir süredir devam eden orman yangınları sonunda kontrol altına alındı.

En son Aydın Çine''deki yangın bölgesinde de alevlerin söndürülmesiyle birlikte İstanbul''a dönerek yaklaşık 10 günün ardından masama oturdum.

Aslında yangın bölgelerine de gözlem yapıp yaşananları kamuoyuna aktarmak adına, yani gazetecilik için gitmiştim. Fakat ağaçların yandığını görünce iş benim için vatani göreve döndü açıkçası.

Hem söndürdük hem yazdık. Üstüne bir de saldırıya uğradık bildiğiniz gibi.

Neyse...

Bugünkü konumuz Sürat Kargo''nun satışı.

Biliyorsunuz önceki gün FETÖ''nün el konulan şirketlerinden olan Sürat Kargo ihaleyle satıldı.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Sürat Kargo ve Sürat Lojistik ihalesinde, en yüksek teklifin 335,5 milyon TL ile muhammen bedelin sadece 10 milyon TL üzerinde gerçekleştiğini bildirdi.

İhale için 16 firma şartname satın aldı, 11''i bilgi odası sürecine dahil oldu ancak sonunda 4 firma teklif verdi. Teklif verenlerden bir tanesi teminat mektubu sunmadığı için ihale dışı bırakıldı. Üç firmanın ihaleye alınmasına karar verildi.

Verilen teklifler 230 milyon lira, 325 milyon 575 bin lira, 327,5 milyon lira. Kapalı zarf aşamasında verilen en yüksek teklif olan 327,5 milyon lira üzerinden açık artırma aşamasına geçildi ve katılımcılar tarafından yapılan artırımlar sonucunda 335,5 milyon lirayla en yüksek teklife ulaşıldı. İkinci en yüksek teklif ise 334,5 milyon lira oldu.

CHP Milletvekili Bülent Kuşoğlu şirketin hem değeriyle ilgili hem de prosedürle ilgili birçok soru sordu.

CHP''li Kuşoğlu, "Normalde 335 milyon 500 bin liraya satılan şirketin değeri, 1 milyar 700 milyon liranın üzerinde. Yani 1.3 milyar liralık kamu zararı söz konusu. Ayrıca da satış kararı usulsüz" dedi.

Ben de gelir gelmez araştırdım.

İhaleyi alan firma kim çıktı?

Buyurun SARMAL''a...

İhaleyi alan firma olarak "Port Kargo" gözüküyor. Bu firma aslında 2021 Şubat ayında "PORT Denizcilik" adıyla 1 milyon TL sermaye ile kuruluyor. Sonrasında Temmuz ayında unvan değiştiriyor ve "Port Kargo" oluyor.

Firma sahibi Halil İbrahim Bacacı.

Bu ismi unutmayalım çok tanıdık çünkü kendisi. Türkiye''nin "kutsal" okulundan mezun!

Firma adresi ise Üsküdar Bahçelievler Mahallesi''ndeki Port Plaza. Aynı adreste bir firma daha var: "PANOUT Medya..."

PANOUT Medya da daha önce "Datadesk Digital" adlı bir firmaydı. Nisan 2018 tarihinde İsim değiştirdi ve "PANOUT Medya" adını aldı.

Sahibi kim? Yine Halil İbrahim Bacacı.

İkinci derece imza yetkilileri kim? Turushan Hakan Şahin ve Sinan Çıtak. Üçüncü derece imza yetkilisi Mehmet Yıldız...

Haziran 2021 yılına geldiğimizde ise Yönetim Kurulu Başkanı yine Halil İbrahim Bacacı. İkinci derece imza yetkilisi Ayla Tanıl ve Sinan Çıtak.

Ticaret sicil gazetelerini incelerken dikkatimi çeken bir şey oldu. Datadesk adlı firmanın Ağustos 2016 tarihindeki adresi "Küçük Çamlıca Mah. Çilehane Yolu Cad., Şahlanoğlu Çamlıca Villaları No: 29 A1 Üsküdar / İstanbul"

Bu adreste kim var dersiniz? Out Medya diye bir firma. Bu firma kime ait diye sorarken karşıma Halil İbrahim Bacacı çıktı. Yönetim kurulu Başkanı kendisi... Yardımcısı Mustafa Gündoğan ve yönetim kurulu üyesi de Sinan Çıtak...

Aynı adreste başka hangi firma kuruldu dersiniz?

"Taba Gayrimenkul Geliştirme Yatırım Anonim Şirketi", Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, Halil İbrahim Bacacı ile birlikte 100 milyon TL sermayeli Taba Gayrimenkul Geliştirme Yatırım Anonim Şirketi''ni kurdu.

Durun daha bitmedi...

"BSO Eğitim Hizmetleri A.Ş." Sahibi Halil İbrahim Bacacı ve Hikmet Cem Ocakçı.

Halil İbrahim Bacacı''nın başka kimlerle ortak işleri var?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül''ün damadı Mehmet Sarımermer ile "Fenn Bilgi Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş." adlı şirkette ortaklık yaptı. Şirket o dönemde 300 bin YTL sermaye ile kurulurken Mehmet Sarımermer şirkette 60 bin YTL''lik sermayeyle ve yüzde 20 payla yer aldı. Şirketin diğer ortakları ise yüzde 35 payla Ömer Karaca, yüzde 20''şer payla Halil İbrahim Bacacı ve Ahmet Kaymak, yüzde 5 pay ile de Halit Eyüp Özdemir olarak görünüyor.

"İyi de kim bu isimler, ortak noktaları nedir" diye sorduğunuzu duyar gibiyim.

Halil İbrahim Bacacı Ensar Vakfı ve Türken Vakfı''nın yönetiminde bulunuyor. Kutsal okul Kartal İmam Hatip Mezunu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül''ün damadı olan Mehmet Sarımermer, Kartal İmam Hatip mezunu. O da Ensar Vakfı''nın yönetiminde. Sinan Çıtak, Mustafa Sarımermer ile birlikte Okçular Vakfı yönetiminde. Hikmet Cem Ocakcı, Bilal Erdoğan''ın Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu Yeni Türkiye Eğitim Vakfı (YETEV)''in mütevelli kurulu üyesi.

Sürat Kargo ihalesinden, nereye geldik değil mi?

Kartal İmam Hatip ve vakıf kardeşliği "A.Ş." üretmeye devam ediyor.

Bonus bilgiyle bitirelim.

İBB tarafından 2018 yılında yapılan yolcu durakları ve reklam işi ihalesini önce 21 milyon lira bedelle İBB iştiraki Medya AŞ almıştı. Sonra da Medya AŞ işi 22 milyon 500 bin lira bedelle kime devrediyor biliyor musunuz? 

Halil İbrahim Bacacı''ya ait PANOUT Reklam AŞ''ye...

Medya AŞ''nin ihale ilgili yasal yollara başvurduğu biliniyor. Diğer firması ile de THY reklamlarını alıyor.

Ne güzel değil mi?

Sorsanız Bilal Erdoğan kağıt üstünde bu işin hiçbir noktasında gözükmüyor. Peki sizde 500 milyon TL para olsa, çıkıp verseniz bu ihaleyi alabileceğinizi mi düşünüyorsunuz... Devletin 1 milyar TL zararla ihale ettiği firma başka bir yere çok yüksek fiyatlara mı satılacak acaba?

Takipteyim.

Bakalım bu ilişkideki isimler hangi adımları atacak...

Yazarın Diğer Yazıları