Validebağ Korusu'nu torpille yakmıştı: Mahkemeden ceza çıkmadı

Validebağ Korusu'nu torpille yakmıştı: Mahkemeden ceza çıkmadı
İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan Validebağ Korusu'nda oğluna göstermek için torpil atarak yangın çıkmasına sebep olduğu için hakkında 3 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenen Gökhan Uyarer'in yargılandığı davada ceza çıkmadı.

Üsküdar''da bulunan Validebağ Korusu''nda oğluna göstermek amacıyla torpil atarak yangın çıkaran Gökhan Uyarer''in yargılandığı davada mahkeme kararı çıktı. Mahkeme, hakkında 3 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenen Uyarer''in yargılandığı davanın düşürülmesine karar verdi.

Anadolu 43. Asliye Ceza Mahkemesi''ndeki duruşmaya sanık Gökhan Uyarer (47) ve avukatı katıldı. Sanık avukatı mahkemenin ara kararında belirttiği ön ödeme şartını yerine getirdiklerini belirterek, "Davaya konu yerin orman veya tarihi sit alanı olduğuna dair herhangi bir bilgi elde edilememiştir. Olayda suç kastı yoktur, sanık sabıkasızdır. Müvekkilimizin beraatini aksi halde lehe olan hükümlerin uygulanmasını ve ayrıca ön ödeme nedeniyle dosyanın düşürülmesini talep ederiz" dedi.

SANIK ÖN ÖDEMEYİ YAPTI

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, sanık hakkında ''Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verme'' suçundan dava açıldığını fakat eylemin ''Taksirle yangına neden olma'' suçu kapsamında kaldığını kaydetti. Bu suçun da ön ödemeye tabi olduğu belirtilen mütalaada, sanığın söz konusu ön ödemeyi yaptığı da vurgulanarak hakkındaki davanın düşürülmesi talep edildi.

 

MAHKEME DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİNE KARAR VERDİ

Davayı karara bağlayan mahkeme, sanık hakkındaki suçun ''Taksirle yangına neden olma'' suçu kapsamında kaldığına kanaat getirdi. Sanığın ön ödeme ihtarına uyduğunu ve belirlenen miktarı ödediğini dikkate alan mahkeme, sanık hakkındaki davanın düşürülmesine karar verdi.

İDDİANAMEDE NE VAR?

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı''nca hazırlanan iddianamede sanık Gökhan Uyarer''in oğlunun Youtube''dan torpil ile ilgili videolar izlediği, Uyarer''in de oğlunun merakını gidermek için 30 tane torpil alarak 12 Ağustos 2021''de Üsküdar Validebağ Korusu''na gittiği anlatılıyor. Olay yerinde patlamayan bir torpil fitilinin etrafındaki otları tutuşturması sonucu yangın başladığı anlatılan iddianamede, Uyarer''in yangını ayağıyla söndürmeye çalıştığı ve başarılı olamayınca da olay yerinin yakınındaki özel güvenlik görevlisine haber verdiği belirtiliyor. Olay yeri inceleme raporunda ise Validebağ Korusu''nda 70-80 metrekare alanın yandığı ifade ediliyor. İddianamede Gökhan Uyarer''in "Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verme" suçundan 1 yıldan 3 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor.