Ve tarih, ''tehcir''cileri (bir kere daha) haklı çıkardı

Ve tarih, ''tehcir''cileri (bir kere daha) haklı çıkardı

Hınçak parti programına göre Ermeniler için Anadolu''da "İhtilali gerçekleştirmek için en elverişli zaman, Türkiye''nin savaşa girdiği dönem olacak"tı.

Keza aynı programa göre Hınçak''ın (Ve Taşnak''ın da) "İlk hedefi Türkiye Ermenistanı''nın bağımsızlığını sağlamak"tı.

Peki bu nasıl olacaktı?

Programlarında o da yazılıydı; madde madde hem de:

-Propaganda

-Tahrik

-Terör

-Teşkilatlanma

-Köylü ve işçi hareketleri

İşte bu yollarla.

***

Rol modelleri bile vardı;

Osmanlı Bulgarları''nın 1876''da başlattığı ayaklanma bastırılmış olmasına rağmen, yürütülen "Hristiyan Bulgarlar, Müslüman Türkler tarafından katlediliyor" propagandası sayesinde durum terse çevrilmiş, Rusya, Osmanlı''ya savaş ilan etmiş, savaş sırasında Ruslarla iş birliği yapan Bulgarlar, savaşın sonunda kendi "prenslikleri"ni kurmuşlardı.

Ermeniler niye aynısını yapamasındı!

Altı üstü Batı''da yaşananları kopyalayıp Doğu''ya yapıştıracaklardı.

***

İngiliz Büyükelçisi''ne, "Avrupa''nın sempatisini kazanmak için ayaklanma çıkarmak gerekiyorsa böyle bir hareket yaratmak hiç de güç olmayacaktır" diyen Ermeni Patriği mi istersiniz…

Üzerlerinde Osmanlı üniforması olduğu halde Rus Başkomutan''a bağlılıklarını sunan Ermeni paşalar mı…

Zemin daha uygun olamazdı.

İngiliz Büyükelçi Layard, 12 Haziran 1879 tarihli raporunda şöyle bildiriyordu yaşanacakları:

"Babıali, yakında Anadolu''da Bulgar sorununa benzer bir Ermeni sorunuyla karşı karşıya kalacaktır. Bir Ermeni ulusu yaratabilmek için aynı entrikalar bu defa Anadolu''da çevriliyor. Hristiyan yaygarasına ve Avrupa müdahalesine sebep olabilecek bir durum yaratılmak isteniyor."

***

Tam da batıda İngilizler ve Fransızlar''ın Çanakkale''yi geçmeye çalıştığı, güneyde İngilizler''in kanal harekâtını başlattığı, doğuda Rusların fırsat kolladığı günlerde Van''da büyük bir Ermeni ayaklanması başladı.

(O güne kadarki mezalimi anmıyorum bile; hepsinin ayrıntıları bizatihi Rus, İngiliz, Amerikan, Alman, Fransız arşivleri ve Ermeni hatıratlarında kayıtlı.)

Osmanlı, sözde "soykırım" anması yapılan 24 Nisan 1915''te, İstanbul''da, ayaklanmanın arkasında olduğu herkesçe bilinen bir grup Ermeni ihtilalciyi tutukladı.

(Soykırım anması yaptıkları günde değil katliam yapmak daha tehcir kararı alınmamıştı!)

27 Mayıs 1915''te, "Vakti seferde icraatı Hükümete karşı gelenler için ciheti askeriyece ittihaz olunacak tedbir hakkında kanunu muvakkat" çıkarıldı.

Buna göre, "vatan savunmasına karşı muhalefet, mukavemet ve silahla tecavüz" olaylarına karışanlar ve "casusluk ile hıyaneti tespit edilen köy-kasaba ahalileri" diğer mahallere sevk edilecekti.

Kanun, 30 Mayıs 1915 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla uygulamaya kondu ve "Savaş mıntıkasına yakın bölgede oturan, ordunun hareketini zorlaştırıcı davranışlarda bulunan, halka saldıran asilere yataklık eden Ermeniler"in yerlerinin değiştirilmesine başlandı.

***

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin''in "Çarlık Rusyası bakiyesi(!)" varsaydığı coğrafyadaki "hak iddiası"nı dile getirme biçimine ve "Rus etnik kökenli Ukraynalılar"ın çoğunlukta olduğu Donbass bölgesinin sözde bağımsızlık adı altında, Rus tankları refakatinde, Rusya himayesine girişine şahitlik eden çoğu Türk''ün beyninde aynı ışık yandı;

Ya tehcir kararı alınmamış olsaydı?

Tahmin edebiliyor musunuz doğu sınırımızın nasıl bir tehdit altında olacağını?

Bugüne kadar öyle bir sınır kalır mıydı; o da ayrı.

***

Hey gibi Enver…

Hey gidi Talat…

Hey gidi Cemal…

Boşuna değil "tarih"in en adil hakem olarak konumlanması…

 

"Uluslararası hukuk"

Metehan Demir, Haber Global yayınında, Ukrayna değerlendirmelerinde çok sık başvurulan bir kavrama dikkat çekti;

"Uluslararası hukuk."

Kullandığı ifadeler motamot böyle olmayabilir ama dediği özetle şuydu:

- "Uluslararası hukuk" kavramı böyle zamanlarda en uygun provokasyon kılıfıdır.

Hiç ''Bakara-makara'' işlerine girip sulandırmadan, eğri oturup doğru konuşalım; haklı değil mi?

Irak''ın işgalinin kılıfı "demokrasi" değil miydi?

Oralara gitmeye de gerek yok; Türkiye''de ironik şekilde "insan hakları" söyleminden beslenmesi mi "bölücü terör" bunca sene!

Sahne aynı, kavramlar başka sadece.

 

SORU-YORUM

---

TÜİK''in Türkiye için yaptığı enflasyon hesabı garip gelmiyor da, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu''nun Fransa, Almanya için yaptığı enflasyon hesabı mı garip geliyor yani?!?

Yazarın Diğer Yazıları