Ver parayı çık uzaya. SpaceX ve Virgin Galactic 250 bin dolar Blue Origin 300 bin dolar Space Perspective 125 bin dolar

Ver parayı çık uzaya. SpaceX ve Virgin Galactic 250 bin dolar Blue Origin 300 bin dolar Space Perspective 125 bin dolar
Uzay’a yolcu taşımak isteyen firmalar arasında kıyasıya rekabet yaşanıyor. Firmalar gelecek yıllarda yapmayı planladıkları seyahatler için bilet satışlarına şimdiden başlarken bilet fiyatları ise el yakıyor. Uzaya turist yollayan en ucuz şirket koltuk başı 125 bin dolar ile Space Perspective’e ait iken en pahalı bilet ise 300 bin dolar ile Jeff Bezos’un sahibi olduğu Blue Origin’e ait.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milli Uzay Programı"nın tanıtım toplantısında konuştu.

Uzay alanında 'etkin ve yetkin' insan kaynağının geliştirileceğini belirten Erdoğan, bir Türk vatandaşını uzaya göndermenin de son hedef olduğunu söyledi. Ancak bunun için bir tarih vermedi.

GÖNÜLLÜLER ARASINDAN BİR VATANDAŞ UZAYA GÖNDERİLECEK
Ardından, bu Türk vatandaşının "Belki bayanlardan bile olabileceğini" söyledi:

"Eminim ki birçok kişi bu hayali kurarak büyümüştür. Hatta belki bayanlardan bile ben adayım diyenler vardır. Gerekli niteliklere sahip gönüllüler arasından seçerek gerekli eğitimleri almasını sağlayacak ve uzaya göndereceğiz. Artık astronot ya da kozmonot kelimelerine bir Türkçe karşılık bulmamız gerekiyor."

HANGİ ŞİRKET KAÇ PARAYA YOLLUYOR?
Uzay turizmiyle ilgili ise yabancı şirketler ücret belirlemeye şimdiden başladı.
Virgin Galactic adlı firma 1000 dolara rezervasyon alırken koltukları ise 250 bin dolardan satışa çıkardı.
Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un sahibi olduğu Blue Origin adlı firma ise koltuk başına 200-300 bin dolar ücret belirlerken araçların 6 kişilik olacağını açıkladı.
Ticari Uzay Uçuş Federasyonu Başkanı Taber Maccallum’un sahibi olduğu Space Perspective’in ise koltuk başına ücreti 125 bin dolar.
Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX firmasında ise koltuk fiyatı 250 bin dolar.
United Launch Alliance şirketinde ise koltuk başı ücret 41.750 pound’a satışa çıkarıldı.

KARMAN HATTINA KADAR GİDECEKLER
Firmalar uzay turizmi kapsamında yolcularını Karman adı verilen katmana kadar ulaştıracak. Karman hattı da denilen bu katman deniz seviyesinden 100 km yükseklikte bulunan ve genellikle Dünya atmosferi ile uzay arasındaki sınır olarak kabul edilen hayalî bir hattır.