Virgin Adalarına giden paranın hikâyesi

Her zaman vatandaşın parasının peşinden gidip haksız hukuksuz yapılan işlemleri yazıyorum.

Vatandaşın derdiyle dertlenip onları ilgilendiren yazılar kaleme alıyorum.

Ama bu sefer gelin biraz zenginlerin dertlerini görelim!

Biliyorsunuz, ...... Bankası bu ülkenin en değerli kurumlarından birisi. 1863 yılında Osmanlı Devleti döneminde kurulan Memleket Sandıkları'nın devamı niteliğinde.

Mütevazı bir yardımlaşma sandığı olarak kurulup zaman içinde büyük atılımlarla gelişen ...... Bankası bugün ülkenin en değerli aktifleri arasında yer alıyor.

Ancak adı son zamanlarda ne yazık ki olumsuz olaylarla anılmaya başlandı...

İktidara yakın işadamlarına kullandırılan yüksek miktardaki krediler, en son Sayıştay'ın ..... Bankası'nın 2019 yılı denetim raporunda ortaya çıkanlar kamuoyunda bankaya bakışı değiştirdi.

Banka, Turkcell'in eski patronu Mehmet Emin Karamehmet'in Virgin Adaları'ndaki şirketine 31 Temmuz 2014'te 1.6 milyar ABD Doları tutarındaki krediyi 3 yıl ödemesiz toplam 10 yıl vadeli olarak verildiği haberi ile anılmıştı.

Geçen gün ise Twitter'da yer alan "Anonymous" adlı dünyaca ünlü hacker grubunun paylaşımında bir belge paylaşıldı.

Deutsche Bank ve ..... Bankası arasında bir güvence swift karışımı bir evrakta belirtilen 14 Milyar Euro akıllarda soru işareti yarattı.

Bu haber çok kez paylaşıldı.

Belge bana inandırıcı gelmediği için ilgililere sormak için aradım.

...... Bankası Genel Müdürlüğünün üst düzey yetkilisi ile konuştum ve sorularımı sordum.

İlk önce Virgin Adalarına giden paranın hikâyesini sordum…

Haksızlık yapıldığını söyledi.

Aslında bu bilginin basında daha önce çokça yer aldığını belirtti ve bana basın kupürlerini gönderdi. Olayı da şu şekilde anlattı:

- Aslında yapılan stratejik bir hamleydi. TURKCELL in bir kısım hissesi Rus ALFA firmasına borcundan dolayı rehinliydi. Turkcell'in hissedarı Rus ALtimo (ALFA) ve Çukurova Holding arasında şirketin kontrol hisselerine ilişkin İngiliz Yüksek Mahkemesi (Privy Council) dava görülüyordu.

- Çukurova Holding'in Turkcell'deki paylarını alabilmesi için 1.6 milyar Dolar tutarındaki kredilendirmeyi yaptık. Bankamız rehin olan hisselerin karşılığını kredilendirdi ve hisselerin Türk şirketinde kalmasını sağladı. Bu işlem gizli değil. O günün gazetelerinde de manşette yer aldı ve herkes tarafından övüldü.

- Bu işlem yapıldığı zaman bu adada firmaların zaten hesapları vardı ve işlem yapıyorlardı. Bizim kredilendirmemiz aşamasında oluşan bir durum değil. Kredi tahsisinden yıllar önce orada kurulmuş şirketler.

- Para da ALFA Grubun hesabına yatırıldı. Aynı hisseler üzerine ..... Bankası lehine ipotek kondu. Bu borç 2020 yılında da kapatıldı. Bu işlemler ile ilgili Çukurova grubu KAP'a (Kamuyu Aydınlatma Platformu) da açıklama gönderdi zaten.

- Yani biz Turkcell'in milli kalmasını sağladık. Başka şekilde gündeme gelmemiz gerekirken bu şekilde ..... Bankasının gündeme gelmesi üzücüdür.

Olayın doğruluğu araştırıp aktarmakla yükümlüyüm. Ama yine de Virgin Adaları hamlesinin bankanın güvenirliliğine zarar veren bir hamle olduğunu söyleyebilirim.

Yine ..... Bankası ile ilgili diğer bir konu…

Sosyal medyada vatandaşların paylaştığı evrak hakkında...

Bu, "belge" diye tabir edilen şey sahte.

Hatta ortaya Berat Albayrak'ın ismi bile atıldı.

Hem teminat mektubu hem blokaj içeren hem de swift işlemi yer alan ortaya karışık bir belge hazırlanmış.

Az biraz anlayan zaten bu evrakın sahte olduğunu fark eder. Sözde belgede 14 milyar Euro'luk teminatın ..... Bankası'na havale edildiğini ve paranın 6 Ekim 2021 tarihine kadar blokeli olduğunu yazıyor.

Hesap MRT Finance'a ait. Ama öyle bir "ticaret" yok. Bahsedilen rakam 14 milyar Euro.

Yani diyeceğim o ki sosyal medyada her gördüğünüz şeye inanmayın.

Bu kadar hassas konular için sorularımı cevapsız bırakmayan ve açıklama yapan ..... Bankası genel müdürlük yetkilisine de teşekkür ederim.

Biz gerçeğin peşindeyiz.

Amacım şu…

...... Bankası bizim...

Çiftçimizin…

Çiftçinin kara gün dostudur. Amacı çiftçinin derdine derman olmak, onları zor zamanlarında desteklemek, tohum, mazot, yem ve ekipman desteği için finansman sağlamaktır.

Sonuç olarak ...... Bankası'nın, iktidar destekçisi iş adamlarına verilen destek ile değil, zararı olan çiftçilere yaptığı katkılarla gündeme gelmesini istiyoruz.

 

Yazarın Diğer Yazıları