Biz her şeye hazırız ama Esad’ı bilemem

Biz her şeye hazırız ama Esad’ı bilemem
Biz her şeye hazırız ama Esad’ı bilemem

Başbakan Tayyip Erdoğan, G-20 zirvesine katılacağı Rusya’ya hareketinden önce önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakan Tayyip Erdoğan, G-20 zirvesine katılacağı Rusya’ya hareketinden önce önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Suriye’nin “Türkiye’yi vururuz” tehdidine karşılık, “Ülkemiz böyle bir şeye her an hazırdır. Suriye kendisi buna ne kadar hazırdır bunu bilemem. Askeri mercilerimiz daha iyi biliyor ama biz de onlardan aldığımız bilgilerle az çok biliyoruz. Suriye’de şu an kardeşlerimiz çok ciddi bir yönetim krizi içinde yokluğu yaşıyor” dedi. Kimyasal saldırı için “Rejim, ’biz yapmadık muhalifler yaptı’gibi kaçamak cevaplar veriyor. ABD’nin de iddialı çıkışları var” diyen Erdoğan, şöyle konuştu: “Sayın Putin’in, ’Bize böyle bir şey açıklanırsa bizim duruşumuz değişecektir’şeklinde açıklaması var. Bu da bir şeyi gösteriyor. Sayın Putin ’askeri müdahaleye karşıyız’diyor. Neticesi ölüm olan saldırıda ne kullanırsanız kullanın bize göre suçtur, insanlık suçudur. Uçaklarla bombalayacaksın öldüreceksin o suç olmayacak. imyasal silah kullanırsan suç olacak. Bir defa öldürmek suç mu değil mi ona bakmak lazım. 100 bin insan öldürülüyor buna ses çıkarmayacaksınız, bin 300 kişi öldüğünde ’bu bize ispatlanırsa BM’de destekleriz’diyeceksiniz. Bunu anlamakta zorlanıyorum.”

 


Türkiye’nin rolü
Obama’nın kongre kararı ve Türkiey’nin operasyondaki rolünü yorumlayan Başbakan Erdoğan, “Bunu şartlar olgunlaştıracak. Biz koalisyonun içinde yer alacağımız söyledik. Sayın Obama’nın kongreye götürmesi olayı belki kendi iç siyasi kararı olarak değerlendirilebilir. Kendine olan belki de güveninden bu kaynaklanabilir” dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:
 “Sayın Obama bu şekilde hareket ederken, Cameron meclisi önemserken attıkları adımlardan sonra kendi inisiyatiflerini de kullanmanın gayreti içindeler. Fransa’da Hollande müdahaleye nasıl olumlu baktıklarını açıklıyor. G-20 zirvesi bu konuları konuşmak için önemli bir fırsat olacak. Sayın Obama’ın yarın (bugün) açılışta bulunup ayrılacağı söylendi. Ama kısa bir görüşme olanağı olacaktır. Sayın Putin’le bir görüşme olacaktır. Bizim konumumuz farklı. 911 kilometre sınıra sahip ve belli sıkıntıları yaşayan bir ülke olmamız nedeniyle bu görüşmeyi iyi değerlendiririz.”

 


Mısır ile ilişkiler
Mısır konusuna da temas eden Başbakan Erdoğan, “Büyükelçiliği kapatmadık. Müzakereleri gerçekleştirdik bunun ardından da kendisini tekrar gönderiyoruz. Ama Mısır’daki şartlar farklı gelişirse durumu yeniden değerlendiririz. CHP’nin oraya gitmesini kendileri açısından önemsiyorum. Darbelere bakışları açısından tecrübelidirler. Türkiye deneyimleri yetmiyor demek ki. Kendi tecrübelerini onlara aktaracaklardır diye düşünüyorum. CHP’nin ne Irak’a ne de Mısır’a verebileceği bir şey yoktur. Alabilecekleri şeyler vardır.