Yasa onaylandı, 21 şirketin kaderi belli oldu

Yasa onaylandı, 21 şirketin kaderi belli oldu
Kamuoyunda faizsiz ev ve taşıt alma şeklinde ifade edilen tasarruf finansman şirketlerinden 21'i yeterli koşulları karşılamadığı için tasfiye edilecek. Yasal düzenleme ile evim şirketlerinin tasfiye görevi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) verildi.

Faizsiz ev almak isteyenler dikkat

Sabah Gazetesi’nden Hazal Ateş’in haberine göre, yasal düzenleme ile tasfiye görevi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu''na (TMSF) verildi. Fon, şirketlerin tasfiyesi için komisyon kurarken, kurucu ortakların mal varlıkları da bu süreçte dikkate alınacak, mağdurlara ödeme yapılacak.

“YÜZDE 10’U (40 BİNİ) MAĞDUR DURUMDA”

Meclis''te kabul edilen yasal düzenlemeye göre tasarruf finansman şirketlerinin tasfiyesin TMSF yürütecek. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, bu şirketlerin tasfiyesinin TMSF''ye devriyle mağduriyetlerin minimize edileceğini belirterek, "21 şirket mali durumları itibariyle problemli, kasalarında yeterince para olmadığı anlaşılıyor. Sektörde 387 bin mudi bulunuyor, bunların yüzde 10''u (40 bini) mağdur durumda. Bu şirketler tasfiye edilecek ancak BDDK bunun için eleman bulmakta zorlanıyor. Tasfiye konusunda uzmanlaşmış TMSF''ye devir suretiyle oradaki mekanizmaların, hukuk sisteminin, bu şirketlerin, 21 tane şirketinin tasfiyesi sağlanarak mağduriyetin minimize edilmesi için çaba sarf edilecek" diye konuştu.

779 ŞİRKETE 302 KAYYUM ATANDI

TMSF''nin çalışmalarını değerlendiren Gül FETÖ ile mücadele kapsamında 779 şirkete 302 kayyum atandığını anımsatarak, "Boydak Grubu, TMSF yönetimi öncesine göre TMSF yönetiminde yüzde 167 civarında bir büyüklüğe ulaşmış. Yine, Koza Grubu yüzde 306 civarında bir büyüklüğe ulaştı" açıklamasını yaptı. Bankalar Yasası''nın Fon''a şirket yönetme, tahsilat yetkisi verdiğini anımsatan Gül, Meclis KİT Komisyonu''nda soruları yanıtlarken şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sadece tahsilat yetkisini esas alırsanız şirketlerin öz kaynağını bitirirsiniz, şirketi yönetemezsiniz. Vergi dairesi gibi sadece tahsilata bakmaz. Vergi dairesinin şirket sorumluluğu yoktur; o gider, nerede bulursa alacağıyla ilgili parayı alır, gelir ama Fon o şirketleri yaşatma, faaliyetlerini devam ettirme durumunda. Zaman zaman bir yerden satar, diğer tarafa işletme sermayesi olarak koyar grup içerisinde olmak şartıyla. Bunu TMSF zaman zaman yapmıştır. Biz bunu böyle yapmamış olsaydık, sadece salt tahsilat açısıyla baksaydık TMSF''nin performansını, milletin cebine girecek parayı çok çok kötü yönetmiş olurduk, yönetim performansımız çok zayıf olurdu."

İŞTE TASFİYE EDİLECEK O FİRMALAR:

İktisatevim

Vizyonevim

Doğruevim

Finansevim

Birikimevim

Finalevim

Aşamevim

HH Aydın Yatırım

İhtiyaçevim

Varlıkevim

İstek Evim

İkizlerevim

Destekevim

Gerçekevim

Değer Tasarruf

Önceevim

Morevim

Hedefevim

Gelecek Tasarruf

Birlikbirikim

Tasarruf Organizasyon

İlgili Haberler