Yasemin Öney Cankurtaran'dan Bakan Soylu'ya itiraz: Ölüm sayıları doğruyu yansıtmıyor

Yasemin Öney Cankurtaran'dan Bakan Soylu'ya itiraz: Ölüm sayıları doğruyu yansıtmıyor
CHP eski Genel Başkan Yardımcısı ve Uyuşturucu ve Bağımlılıkla Mücadele Platformu Başkanı Yasemin Öney Cankurtaran, uyuşturucu nedeniyle ölüm rakamlarında azalma olmadığını söyledi.

İndependent Türkçe’den Ali Kemal Erdem’in haberine göre İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 20 Haziran 2020'de Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Uyuşturucunun belini kırdık. Biraz daha gayret. uyuşturucuya bağlı ölümler 2017 yılında 941'den 2019 yılında 342'ye hızla düşmüştür. Mücadele ile düşüşe devam" dedi.

Soylu, paylaşımında Adli Tıp'tan alınan verilere göre doğrudan uyuşturucu maddelere bağlı ölümlerin yıllara göre dağılım grafiğine de yer verdi.

suleyman-soylu-grafik.jpg

Uyuşturucu ve Bağımlılıkla Mücadele Platformu Başkanı Yasemin Öney Cankurtaran, uyuşturucudan ölüm rakamları ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Cankurtaran, uyuşturucu ölümlerindeki düşüşün farklı nedenlerden kaynaklandığını belirterek, “Bu düşüş uyuşturucudan kaynaklanan ölümlerin farklı nedenlerle kayıtlara geçirilmesinden kaynaklanıyor. Malum koronavirüs salgını sürecinde ölen insanların bazılarının ölüm nedeninin kayıtlara açık bir şekilde Kovid-19 olarak değil, bulaşıcı hastalık olarak geçildiği iddiası bizzat Türk Tabipler Birliği’nce gündeme getirildi.  Benzer bir durum uyuşturucuda da var. Kişi uyuşturucu krizi sonucu kalp krizi veya beyin kanaması geçiriyor ancak ölüm nedeni kayıtlara kalp krizi veya beyin kanaması olarak geçiyor. Oysa onun ölümünü tetikleyen uyuşturucu krizi” dedi.