Yemek Sepeti'nde büyük kriz. İstadikleri maaşı açıklayıp kontak kapattılar

Yemek Sepeti'nde büyük kriz. İstadikleri maaşı açıklayıp kontak kapattılar
Yemek Sepeti'nde çalışan motokuryeler, 5 bin 500 TL net maaş talebiyle Ankara'da kontak kapattı. 

ANKA - Yemek Sepeti Banabi''de çalışan motokuryeler, 5 bin 500 TL net maaş talebiyle bugün şirketin Ankara Çukurambar''da bulunan bölge müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Kuryeler, şirketin esnaf-kuryeliğe geçmek isteğini ve işkollarının değiştirilerek sendikalaşmalarının önüne geçilmediğini belirterek taleplerini sıraladı. 

Basın açıklamasına, Nakliyat İş Sendikası Ankara Bölge Temsilcisi Bayram Karkın, Motosikletli Kuryeler Federasyonu Genel Başkanı Çağdaş Yavuz da katıldı.  

"BİZE VERİLEN MOTORLAR PAKET YOĞUNLUĞUNA DAYANIKLI DEĞİL"

Yemek Sepeti çalışanı Rıza Tek sorunlarını, "Yaptığımız iş çok riskli. Biz, 4 teker üzerinde gitmiyoruz, 2 teker üzerinde gidiyoruz. Biz, 50-60 kilometre hız yapan motorlar kullanıyoruz. Bize verilen motorların paket yoğunluğuna dayanıklı olmadığını defalarca yaşadık. İki yıl boyunca aldığım maaşta hiçbir değişlik fark etmedim. İlk girdiğimde de 6-7 bin TL civarında rakamlar alıyordum, bugün yine aynı rakamları alıyorum" dedi. 

"ALDIĞIMIZ PARA YETMİYOR"

Bir başka Yemek Sepeti çalışanı ise "2021''de yetmeyen ücretler, enflasyonun üzerine gelmesiyle birlikte bizi daha da zorladı. Yetmiyor hiçbir şekilde. Dışarıdan ''Kurye yüksek fiyatlar alıyor'' diyor ama durum göz önünde tutulmuyor" diye konuştu. 

"ESNAF-KURYE KAZA YAPTIĞINDA DESTEK YOK"

Eray Gültekin isimli motokurye ise esnaf-kurye modelini eleştirdi. Gültekin, "Öngördükleri parada geçinmemiz sıfır. Esnaf-kurye modelini tasvip etmiyoruz. Esnaf-kurye kaza yaptığında bir ay, kolu, ayağı kırıldı, hiçbir yerden desteği yok. Ben, SGK''lı olduğumda ödemem sağlanıyor"

"İŞÇİLER ''BİZİ SENDİKALI İŞYERİNE KAVUŞTUR'' DİYOR"

Nakliyat İş Sendikası Ankara Bölge Temsilcisi Bayram Karkın, basın açıklamasında şunları söyledi:

"Banabi işçileri 1,5 yıl önce sendikamıza üye olmuşlardı ancak Yemek Sepeti işvereni hileli bir şekilde bir gecede iş kolunu taşımacılıktan büro iş koluna dönüştürmüştü. Bugün Banabi işçileri işverenden bunu da istiyor. ''Hileli bir şekilde değiştirdiğin iş kolunu değiştir ve bizi sendikalı bir işyerine kavuştur'' diyor. Bugün yaptığımız mücadele hukuki, demokratik, meşru bir mücadeledir. Durup dururken insanlar sokağa çıkmadılar. Gerçekten geçinemiyoruz. 4 bin 250 TL''ye insanlar ev kirasını ödeyemez noktada. Bu meşru eylemden dolayı bir üyemizin burnu kanarsa çok daha güçlü bir şekilde karşılarında Nakliyat-İş Sendikası''nı bulacaklardır."

"MOLA VERMEDEN PAKETE GİDİLEN BİR SİSTEM"

Motosikletli Kuryeler Federasyonu Genel Başkanı Çağdaş Yavuz, motokuryelerin az tehlikeli meslek sınıfına alınmasına tepki gösterdi. Yavuz, şunları söyledi:

"Bir Banabi kuryesi, sabah evden vedalaşarak çıkıyor, akşam eve dönüp dönmeyeceği belli değil. İşinde bir tuvalet temizliği ile karşılaşıyor. Temizlemezse tutanak yiyor. Asli görevi olmadığı halde tuvaleti temizliyor. Sonra bir dakika mola vermeden paketine gidiyor. Devamlı, mola vermeden pakete gidilen bir sistem. Bu arkadaşlar çok tehlikeli bir meslek icra ediyorlar.

Kaza yapıyor, rapor alıyor. Kaza yaptığı için işinden çıkartılıyor, görevi değiştiriliyor. Kuryeler canını sokakta bulmadı. Hakkını da söke söke alacağız. Gerekirse Türkiye çapında kontak kapatacağız. 24 saat hizmet veren depolar var. Bazılarının cebi dolacak diye benim kurye kardeşim arabanın altında ezilemez. 

Bir kurye, nerede ne çukur var bilir ama sen bu arkadaşımı bilmediği bir lokasyonda çalışmaya zorlarsan orada çukura da düşer, kasise de girer, orada canı tehlikeye de girer. Ben o bölgeyi biliyorsam ben oraya düşmem. Benim çocuğum babasız kalmasın, eşim kocasız kalmasın, annem evlatsız kalmasın. Buradaki herkes bir annenin evladı."

"ELDİVENLERİMİZ BİLE VERİLMİYOR"

Kuryeler, basın açıklamasının ardından kendilerine iş kıyafetleri verilmemesine de tepki gösterdi. Bir kurye, montunu göstererek kendilerine ekipman verilmesini istedi ve "Kendi şartlarımızla aldığımız montlarla çalışıyoruz. Eldivenlerimiz bile verilmiyor. Kendi kazanamadığımız parayı bile götürüp kıyafetlere yatırıyoruz" dedi. 

Bir başka kurye ise iş arkadaşının yırtılan ayakkabısını göstererek, "Bu adam böyle çalışıyor işte" diye konuştu.
 

İlgili Haberler