Yemek sonrası neden uyku hali hissederiz?

Yemek sonrası neden uyku hali hissederiz?
Yemek sonrası sık yaşanan yorgunluk genellikle herkesin yaşadığı bir durumdur. Sağlıklı bireylerde bir hastalık belirtisi olmasa da eğer sürekli devam ediyorsa ve yaşamınızı zorluyorsa mutlaka doktorunuza başvurun.

 

Postprandiyal hiperglisemi, yemek yedikten sonra kan dolaşımındaki glikoz veya şeker seviyelerinde belirgin bir yükselişi ile ortaya çıkar. Glikoz seviyelerinin yemek yedikten sonra hafifçe yükselmesi normal olsa da, çok fazla bir artış veya uzun süreli bir artış sağlıklı değildir. Yemek sonrası yorgunluk çökmesi olur. Özellikle büyük porsiyonlarla beslenme ve kalorisi yüksek, glisemik indeksi yemekler tüketildiğinde bu yorgunluk üst seviyelere çıkmaktadır.

Ne kadar ağır bir beslenme yöntemi seçerseniz yemek sonrası şikayetleriniz de o derece artacaktır. Bu durumun ortaya çıkmasında sindirim metabolizmasında ihtiyaç duyulan enerji ve sindirimde rol oynayan hormonların etkisi büyüktür. Glisemik indeksi yüksek besinler içeriğindeki şeker nedeniyle kana hızlı bir şekilde karışır ve bunu düşürmek için vücutta insülin salınımı başlar. Vücuttaki insülinde gerçekleşen bu ani yükselişi yine ani bir düşüş takip eder. Bu yükseliş ve düşüşler uyku isteğindeki artış olarak ortaya çıkarır.

Postprandiyal hiperglisemi testi yemekten iki saat sonra kan alınarak yapılır. Sağlıklı bireylerde kan şekeri seviyeleri bu zamana kadar normale döner. Seviye normalden yüksekse, postprandial hiperglisemi olarak adlandırılır ve kişinin araştırma için yönlendirilmesi gerekir, tek başına postprandial hipergliseminin nedenini teşhis etmek için yeterli değildir.

İlgili Haberler