Hızlarını alamadılar bu defa ne varsa buldular. Yeni Akit: “Türkiye tarihinin en büyük rezervi bulundu! Altın, bakır, çinko ne ararsan var.”

Hızlarını alamadılar bu defa ne varsa buldular. Yeni Akit: “Türkiye tarihinin en büyük rezervi bulundu! Altın, bakır, çinko ne ararsan var.”
AKP iktidarı döneminde neredeyse her yıl "tarihi keşif" denilerek yeni bir rezerv bulunduğu açıklanıyor. 2022'nin beklenen "müjdesi" de sonunda geldi. Haberi duyuran Yeni Akit, "Türkiye tarihinin en büyük rezervi bulundu! Altın, bakır, çinko ne ararsan var" ifadesini kullandı.

AKP İktidarında her yıl olduğu gibi bu yıl da "Türkiye tarihinin en büyük rezervi bulundu.". Doğalgaz ve petrolde dev rezerv keşiflerine ilişkin haberlere alışmıştık. Bu kez "tarihi müjde" Yeni Akit''ten geldi. İddia edilen müjdeli haberi "Türkiye tarihinin en büyük rezervi bulundu! Altın, bakır, çinko ne ararsan var" başlığı ile duyuran Yeni Akit, haberinde "Maden Tetik ve Arama tarafından yapılan inceleme sonucunda Elazığ''da, bakır, altın, çinko, kobalt ve birçok maden bulundu. Rezerv, Türkiye tarihinin en büyük rezervi olarak kayıtlara geçti." ifadelerini kullandı.

AKP İKTİDARINDAKİ REZERV KEŞİFLERİ

Yeni Akit 2022''nin "tarihi rezervini" duyurunca, akla iktidarın diğer rezerv keşifleri geldi. Peki AKP iktidarında "müjde" olarak duyurulan doğal gaz ve petrol keşifleri nelerdi?

- Eylül 2004: Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Osman Saim Dinç, Akçakoca açıklarındaki sondaj sonucunda Karadeniz''in ilk ekonomik ve ticari doğalgaz keşfini "Yıl sonuna kadar doğal gaz karaya çıkartılacak" sözleriyle duyurdu.

- Mayıs 2007: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Akçakoca açıklarında çıkartılan doğal gaz Türkiye''de konutlarda tüketilen doğal gazın 10''da birini karşılayacak" açıklamasını yaptı.

- Ağustos 2007: Enerji Bakanı Hilmi Güler, Karadeniz''de petrol bulunduğu müjdesini verdi.

- 2010''da TPAO''nun Batı Karadeniz açıklarında sürdürdüğü doğalgaz arama çalışmalarında bin 600 metre derinlikte yeni rezerv bulunduğunu, Akçakoca sahilinin yaklaşık 14 kilometre açığında denizin 100 metre derinliğinde yeni kuyu açılarak sondaj çalışması başlatıldığı haberini ise Anadolu Ajansı duyurdu.

- Ağustos 2012: Enerji Bakanı Taner Yıldız, Hakkari yakınlarında petrol bulduklarını söyledi, ancak "Hem özel sektör hem de TPAO petrolü terör nedeniyle aramaya başlayamadı" diye devam etti.

- Haziran 2020: Enerji Bakanı Fatih Dönmez, TPAO''nun kendi sondajıyla Akçakoca''da bir doğal gaz keşfi olduğunu duyurdu. Dönmez, "Rezerv yakaladılar. Üretim de yapılıyor. Batı Karadeniz tarafında böyle bir keşfimiz ve üretimimiz var. Karadeniz''den biraz daha ümitliyiz" açıklamasını yaptı.

- Ekim 2020: Erdoğan, 17 Ekim 2020 tarihinde yaptığı açıklamada da, doğal gaz müjdesini güncellemişti. Ağustos ayında 320 milyar metreküp olarak açıklanan rezerv 405 milyar metreküpe çıkmıştı.

- Haziran 2021: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sakarya Gaz sahasındaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfinin yapıldığını açıkladı. Daha önceden aynı sahadaki Tuna-1 kuyusunda 405 milyar metreküp doğalgaz keşfedildiği açıklanmıştı. Böylece açıklamalara göre toplam rezerv 540 milyar metreküpe ulaşmıştı.

İlgili Haberler