Yeni Havalimanı'nın adı ne?

Yeni Havalimanı'nın adı ne?
Dünyanın en büyük havalimanı olması özelliğine sahip 3. Yeni Havalimanının adı ne oldu soruları binlerce kişi tarafından merak ediliyor. Erdoğan yeni havaalanın adını az önce açıkladı. İşte son dakika gelişmeler...

Yeni Havalimanı'nın adı ne?

İsmiyle ilgili birçok iddia ortaya atılan 3. Yeni Havalimanı adı ne, havalimanı adı soruları bugün cevap buldu. 3. Yeni Havalimanı adı İstanbul Havalimanı oldu. Hem Türkiye'nin hem de Dünyanın en büyük havalimanı özelliğine sahip olan yeni havalimanının tabelası asıldı. İstanbul Havalimanı olması dikkat çekti. Akıllara havalimanının adı İstanbul mu olacağı soruları geldi. Açılış bugün Erdoğan tarafından gerçekleştirildi. Erdoğan havalimanının ismini net olarak açıkladı. Detayları haber sitemizden takip edebilirsiniz.

YENİ HAVALİMANININ ADI 

3. Yeni Havalimanının adı belli oldu. İstanbul Havalimanı olarak dünyanın en büyük havalimanı olmasıyla tarihe geçecek. İstanbul Yeni Havalimanı açılış törenine dakikalar kala, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan alana geldi. Ankara'da düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinin ardından TC-CAN uçağıyla İstanbul'a eşi Emine Erdoğan ile birlikte gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak ile kızı Esra Albayrak karşıladı. Esra Albayrak'ın Erdoğan'ın ceketini düzelttiği görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan buradan açılış töreni ve “29 Ekim Cumhuriyet Resepsiyonu"na katılmak üzere dış hatlar giden yolcu bölümüne geldi.  

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SON DAKİKA YENİ HAVAALANI İSMİNİ AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni havalimanı açılışında açıklama yapıyor.
"Atatürk Havalimanı'nın faaliyet dışındaki alanları 'millet bahçesi' olarak İstanbul halkının kullanımına açılacaktır. Şu andaki kapalı alanları da İstanbulumuzun en büyük fuarı haline getireceğiz. Orası Atatürk Havalimanı ve burası İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecektir. Havalimanımızın ismi de hayırlı olsun. "

İSTANBUL HAVALİMANI ADI 16 YIL ÖNCE ALINMIŞ

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) “Site Bilgileri Sorgulama” servisine göre “istanbulairport.com.tr” alan adı, Türkiye üzerinden 17 Ağustos 2018 tarihinde tescil ettirildi. 16 Ağustos 2019 tarihine kadar tescilli olan bu alan adının kayıt ettiren kurum ise adının gizli tutulmasını tercih etti.Ticari amaçlı tüzel kişiliklerin ve kuruluşların alabildiği “com.tr” uzantılı alan adı için, “Faaliyet Belgesi", "Ticari Sicil Belgesi", “Ticaret Sicil Gazetesi İlanı” gibi resmi belgeler gerekiyor. Bir diğer domain alternatifi olan “istanbulairport.com” alan adının geçmişi ise 16 yıl eskiye dayanıyor. 2002 yılında Hollanda üzerinden kayıt ettirilen bu ‘domain’in tescil bitiş tarihi ise 30 Nisan 2019.Her ne kadar giriş tabelasında "İstanbul Havalimanı / İstanbul Airport" yazsa da, yeni havalimanın adı birkaç saat içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından resmi olarak açıklanacak.Yeni havalimanının adını ne olacağı ve internetteki domain çılgınlığı sosyal medyaya yansısa da yeni havalimanı için Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) bir alt domain alternatifinin de (ataturk.dhmi.gov.tr'de olduğu gibi) bulunduğunu belirtmekte fayda var. 
Kaynak Yeniçağ: Yeni İstanbul Havalimanı adı daha önce alınmış 

YENİ HAVALİMANI İLE İLGİLİ SON DAKİKA DETAYLAR

 

untitled-1-011.jpg

İSTANBUL HAVALİMANINA UÇUŞ YASAĞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birçok devlet başkanın da katılacağı İstanbul Yeni Havalimanı'nın bugün yapılacak resmi açılışı nedeniyle havadan da önlem alındı. Dev merkezin de içinde olduğu büyük bir alana uçuş yasağı getirildi. 
Kaynak NOTAM olarak adlandırılan havacıları bilgilendirme notunda 13.00 ile 2359 saatleri arasında bölgeye helikopter gibi görerek uçuş yapan (VFR) trafiklerin de aralarında olduğu görevli olmayan devlet ve sivil hava araçları trafiklerinin bölgeye yaklaşmasına, girişine ve kalkışına yasaklandı. NOTAM’da, uçuş yasağının koordinatları ve bilgi notu paylaşıldı. Konuyla ilgili yayınlanan NOTAM'da "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafınca görevlendirilen Devlet Hava Araçları, ambulans, şehit nakli, arama kurtarma, organ nakli, yangınla mücadele, terörle mücadele, Türk yıldızları ile İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na, İstanbul Atatürk Havalimanı’na, Tekirdağ Çorlu Havalimanı'na iniş ve kalkış yapan ve geçiş müsaadesi olan sivil trafikler hariç görevli olmayan devlet hava araçlarının IFR/VFR ve tüm sivil VFR trafiklerin bölgeye yaklaşmasına, girişine ve kalkışına müsaade edilmeyecektir.Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından görev yapması istenilen devlet hava araçlarının IFR/VFR uçuşları ve izin verilen sivil VFR trafiklerin NOTAMLI sahada uçuş yapabilmesi için koordine kurarak gerekli müsaadeyi alması gerekmektedir. İzin verilmesini takiben koordinatör tarafından ilgili ATC birimine bilgi verilerek uçuş serbest kılınacaktır" bilgileri yer aldı. 

ATATÜRK HAVALİMANINA NE OLACAK
 

3.Yeni Havalimanı'nın yapılması ile Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi olacak. Ataköy, Yeşilköy, Yeşilyurt, Florya ve Sefaköy semtleri arasında 11 milyon 776 bin metre karelik (11 bin 700 dönüm) alana sahip Atatürk Havalimanı arazisinde 3 pist, terminal binaları, kargo, uçak bakım ve ikram olmak üzere 60'a yakın da bina bulunuyor. Sabah'ın haberine göre, bu yapısıyla Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın da sayılı havalimanları arasında yerini alan arazi, yeşil alan olarak değerlendirilmesiyle birlikte dünyanın sayılı şehir parkları arasındaki yerini alacak. Atatürk Havalimanı'nın tamamının yeşil alan olan değerlendirilmesi durumunda, 4 metrekareye 1 ağaç gelecek şekilde planlandığında yaklaşık 3 milyon ağaç dikilebilecek.

YENİ HAVALİMANININ ÖZELLİKLERİ

Dünyanın en yoğun üç havalimanın yüzölçümleri İstanbul Yeni Havalimanı ile karşılaştırıldığında, en yakın rakibinin İstanbul'un yarısı büyüklüğünde olduğu görülüyor. Öyle ki, söz konusu üç havalimanı içinde en büyük alana sahip Dubai Uluslararası Havalimanı, 35 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilmiş durumda.

Geçen yıl dünyanın en kalabalık havalimanı olan Atlanta Hartsfield-Jackson Uluslararası Havalimanı'nın ise 19 milyon metrekarelik alan büyüklüğü ile İstanbul Yeni Havalimanı'nın üç katından daha küçük olduğu sonucuna varılıyor. Rakamlar, Türkiye'nin en yeni havalimanının büyüklük anlamında rakiplerine fark attığını net bir şekilde ortaya koyuyor.

Havalimanlarının yıllık yolcu kapasitelerine göz atıldığında da, İstanbul Yeni Havalimanı'nın üstünlüğü açıkça görülüyor. Öyle ki, tüm fazların devreye girmesiyle birlikte, Yeni Havalimanı'nın yolcu kapasitesi yıllık 200 milyon kişiyi bulacak. Bu değer Dubai Havalimanı'nda 90 milyon yolcu olarak açıklanıyor. Dünyanın en yoğun havalimanı Atlanta Hartsfield-Jackson Uluslararası Havalimanı'nın kapasitesinin de yapılacak yatırımlar ile 2025 yılında 125 milyon kişiye çıkması öngörülüyor.

2017 yılında 85 milyon yolcuyu ağırlayarak dünyanın en büyük dördüncü havalimanı unvanını alan Tokyo Haneda Havalimanı ile, aynı dönemde 84 milyondan fazla yolcuya ev sahipliği yaparak dünya 5'incisi olan Los Angeles Havalimanı'nın kapasiteleri de yılda 90 milyon kişi olarak açıklanıyor. böylece, yolcu kapasitesi anlamında da, İstanbul Yeni Havalimanı'nın rakiplerine 2 kat fark attığı görülüyor.

Havacılık sektöründe, havalimanlarının büyüklüğünü belirleyen parametrelerden birinin de uçuş yapılan destinasyon sayısı olduğu biliniyor. Buna göre, yolcu sayısı anlamında geçen yıl dünyanın en büyüğü olan Atlanta Hartsfield-Jackson Uluslararası Havalimanı'ndan 225 noktaya uçuş yapılıyor. Yine yolcu sayısı bakımından ikinci olan Pekin Başkent Havalimanı'ndan 244 ve 2017'de dünyanın en kalabalık üçüncü havalimanı olan Dubai Uluslararası Havalimanı'ndan ise 240 noktaya uçuş gerçekleşiyor.

Tam kapasite ile çalışmaya başladığında İstanbul Yeni Havalimanı'ndan 350 farklı noktaya uçuş yapılacak. Bu alanda İstanbul'a en çok yaklaşan havalimanı ise 325 destinasyon ile 2017 yılında 69.4 milyon yolcuyu ağırlayarak dünyanın en yoğun 10'uncu havalimanı unvanını taşıyan Paris Charles de Gaulle Havalimanı oluyor. Paris'i 322 destinasyon ile Amsterdam Schiphol ve 311 uçuş noktası ile Frankfurt Havalimanı takip ediyor.

Sonuç olarak, İstanbul Yeni Havalimanı'nın uçuş yapılan nokta sayısında da rakiplerine üstünlük sağladığı görülüyor.