Yeni yılda asgari ücrete zam olacak mı? Maaş zamları

Yeni yılda asgari ücrete zam olacak mı? Maaş zamları
İşçveren ve çalışanlar 2019'da asgari ücrete zam var mı, olacak mı? Sorularını soruyor. Tüm Türkiye'nin gözü kulağı maaşlara zam olacak mı olmayacak mı yönünde. İşte en çok merak edilen konulardan biri olan 2019 zamlı asgari maaşları

Yeni yılda asgari ücrete zam olacak mı? Maaş zamları

2019 Asgari ücrete zam olacak mı soruları çığ gibi büyüyor. Milyonlarca asgari ücret ile çalışan, ya da işsizlik ödeneği alan vatandaşlar yeni yılda asgari ücrete zam yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. Döviz kurunda ani artışların yaşanması sebebiyle enflasyon oranları değişiklik gösterdi. Son enflasyon oranlarının yapılacak zam miktarına doğrudan etki etmesi bekleniyor. Durum böyle olursa asgari ücrete yapılacak zam oranının yüzde 20-25 civarında olacak. Eğer yüzde 25 'lik zam miktarı gerçekleşirse asgari ücret 2000 liraya çıkmış olacak. Fakat çalışmaların devam etmesi sebebiyle net bir zam oranı oluşmuş değil. Yapılan görüşmeler neticesinde asgari ücret zam oranları belli olacak ve resmi olarak açıklanacak. Türkiye’de 80 milyon kadın ve erkeğin 29 milyonu çalışıyor. Çalışanların 19 milyonunu ücretli veya yevmiyeli çalışan oluşturuyor. 19 milyon ücretli veya yevmiyelinin ise 6.5 milyonu asgari ücretle çalışan mevcuttur. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun Geçici 75'inci Maddesi kapsamında, 2018 yılında sağlanacak destek tutarının belirlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

YENİ YILDA ASGARİ ÜCRETE ZAM VAR MI

Şu an ülkemizde asgari ücret 1600 TL olmuştu. Asgari ücreti belirlemek için toplanacak olan Asgari Ücret Komisyonunun toplantısına aylar varken, piyasalarda oluşan dengesiz tavır işçileri harekete geçirdi. İşçi kanadı taleplerini net şekilde ifade ederek gündeme gelirken, görüşmeler de başladı. DİSK ve Türk-İş gibi sendikalar asgari ücret taleplerini 2 bin liranın üzerinde olarak ifade ederken, işverenler ise işçiye verilen aylık 100 lira desteğin kapsamının genişletilerek devam etmesini talep ediyor.

Talepler arasında 'önce 2 bin liraya çıkartılıp sonra zam uygulansın' teklifi de var. Bu yıl Yeni Ekonomi Programı'nda yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 20.18 olarak açıklanmıştı. 12 aylık ortalamalara göre bir artış yapıldığı varsayılırsa, yine yüzde 15 civarında zam beklenebilir. Buna göre de net asgari ücret 1.844 lira civarında oluyor. Enflasyon hedefine göre ise rakam bin 927 lira. Bu yıl gündeme gelen ikinci bir talep ise uygulamanın ocak yerine aralıktan itibaren başlaması. Bu da komisyonun kasımda toplanıp kararını vermesi anlamına geliyor.

2019 YILINDA ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret zammı ile ilgili çalışanların araştırmaları sürerken diğer yandan talepleri ise 2000 lira olması yönünde. Bu konuyla ilgili sosyal medya üzerinden çağrılar yapan milyonlarca işçiyi sevindiren bir diğer detay ise 2019 Mart ayında yerel seçimlerin olması yönünde umutlu bakabiliyorlar. Konu ile ilgili henüz resmi bir açıklama bulunmuyor. DİSK ve Türk-İş bu hafta bir araya gelerek yeni yılda asgari ücretin 2 bin liraya çıkarılmasını talep edecek. Üstelik sendikalar bu rakamın kasım ve aralıkta da uygulamaya konulmasını istiyor. DİSK ve Türk-İş yapılacak olan artışın mali yükümlülüklerinin işsizlik fonunda biriken tutardan da desteklenebileceğini aktardı. 

maas.jpg

ASGARİ ÜCRET NEDİR?

Asgari ücret veya minimum ücret, işçilere bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür vb. gereksinimlerini günün fiyatları üzerinden en az düzeyde karşılamaya yetecek ücret. Asgari ücret günlük hesaplanır, aylık ödenir.

AGİ NEDİR?

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) medeni duruma göre ve çocuk sayısına göre değişiklik gösteren 16 yaşından büyük tüm çalışanların asgari geçimini sağlayacak kısmının toplam gelirinden çıkarılmasıyla vergi dışı bırakılmasıdır. AGİ, işçiye işveren tarafından devlet adına ödenir ve işverenin gelir vergisinden düşülür.