Yetkili isim açıkladı. Sputnik V aşısı ömür boyu bağışıklık sağlayabilir. Dikkat bu bir Rus propagandası olabilir

Yetkili isim açıkladı. Sputnik V aşısı ömür boyu bağışıklık sağlayabilir. Dikkat bu bir Rus propagandası olabilir
Sputnik V aşısının geliştirildiği Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Ulusal Araştırma Merkezi'nin Başkanı Aleksandr Gintsburg, yaptığı basın açıklamasında Sputnik V aşısının ömür boyu bağışıklık sağlayabileceğini söyledi.

Sputnik V aşısının geliştirildiği Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Ulusal Araştırma Merkezi''nin Başkanı Aleksandr Gintsburg, aşı çalışmalarına ilişkin Rus basınına açıklamalarda bulundu.

Sputnik V aşısının iki yıl değil, ömür boyu etkili olabileceğini söyleyen Gintsburg, "İki doz aşı olunca, 5-10 yıl, daha uzun süre etkili olabilir. Daha önce dediğim gibi, vasiyetimde antikorlarımı torunlarıma miras bırakacağım" ifadelerini kullandı.

Özel bir araştırma kapsamında antikor seviyesi azalan hastalara tekrar aşı yapmayı planladıklarını söyleyen Gintsburg, "Onları korona virüsten korumak için değil, öncelikle bu kişilerde antikor tepkisinin ne kadar hızlı geliştiğini görmek için yapacağız. Eğer antikor tepkileri, ikinci, üçüncü veya dördüncü günde koruyucu seviyeye tekrar gelirse, onlarda ikincil hücreleri oluştuğu anlamına gelir. Yani, ilk aşılamadan sonra bağışıklık tepkilerinin korunmuştur" diye konuştu.

Gintsburg, bu özel araştırmaların 6 ay ya da 1 yıl içinde yapılacağını sözlerine ekledi.

SPUTNİK V AŞISI

Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Ulusal Araştırma Merkezi, korona virüs aşısı olan Sputnik V''nin geliştirildiği kurum. Sputnik V''nin uygulandığı kişilerde uzun vadede herhangi bir olumsuz etki oluşturmadığı aktarıldı.

Tıp dergisi The Lancet, faz 3 klinik testlerinin sonuçlarına göre Sputnik V aşısının etkinliğinin yüzde 91.6 olarak teyit edildiği bir makale yayınlamıştı. Makalede Sputnik V aşısının şiddetli Kovid-19''a karşı tam koruma sağladığı ifade edilmişti.

Sputnik V aşısının Türkiye’de üretilmesi için Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) yetkilileriyle anlaşma imzalanmıştı.