İhanet mutabakatı

İhanet mutabakatı
Müzakere yürütülebilecek bir çerçeve konusunda AKP iktidarı ile anlaşma sağlandığını duyuran Öcalan 4-5 ay içinde çözüm olmazsa “darbe olur” tehdidinde bulundu

İhanet mutabakatı

Haber: Salim Yavaşoğlu

Bebek katili Öcalan’la AKP iktidarı, “ihanet süreci taslağı”nda uzlaştı. İmralı’ya önceki gün giden HDP heyetinden Sırrı Süreyya Önder, “4 ana maddeden oluşan ‘Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı’nda yasal temel, temel kurum, kavram ve kurumların doğru ve yeterli tanımlanması var. Sürecin tüm aşamaları belgeli, imzalı hale gelecek” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Halaçoğlu, iktidarın seçimlere kadar olay çıkmaması için terör örgütüne her tavizi verdiğini söyledi. Halaçoğlu, “İktidar, verdiği tavizlerle Türkiye’yi önüne geçilemez bir yola soktu. AKP, seçimleri kaybetmemek pahasına ülkeyi sattı. İhanet sürecinde asıl aktörler Öcalan-Kandil ve HDP. İktidar teslim bayrağını çekti” dedi.

“ŞURAYA git, buraya git diyerek hedef saptırmasınlar” diyen MHP’li Halaçoğlu, Başbakan Davutoğlu’nu da eleştirdi. Halaçoğlu, “Başbakan, insanların nereye gidip gitmeyeceğiyle uğraşacağına özerklik ilan eden teröristle uğraşmalı. Süreç bitti, PKK’ya teslim oldular. PKK, bundan iyi hükümet bulamaz, bunları iktidardan düşürmek istemiyor” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da, devletin cezaevine koyduğu bebek katilinin şantaj ve tehditlerine AKP iktidarının boyun eğdiğini söyledi. Tezcan, “Hükümet, devletin yargıladığı birisinin tehdit, şantaj ve talimatları altında hareket eder hale geldi. Bunlar sadece kısa vadeli, günlük kendi iktidarlarını kurtarma telaşı içinde” diye konuştu.  

HDP, İmralı canisi Öcalan ile önceki gün yaptıkları görüşmenin detaylarını açıkladı. AKP iktidarının ısrarla sürdürdüğü ihanet sürecinin konuşulduğu görüşmeyle ilgili HDP, teröristbaşı Öcalan’ın, “Gelinen nokta itibarıyla üzerinde müzakere yürütülebilecek bir çerçeve olduğu konusunda mutabık kaldıklarını”  belirttiğini söyledi. Heyete DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle’nin de dahil olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, “yapılan görüşmede, çözüm sürecinde gelinen aşamanın, AKP Hükümeti’nin mevcut politika ve yaklaşımlarının, Kürt Ulusal Kongre çalışmalarının, Kobane ve Rojava başta olmak üzere Orta Doğu’daki gelişmelerin ve diğer güncel olguların detaylı bir şekilde tartışılıp değerlendirildiği” kaydedildi.

Aba altından sopa
Tarafların belirtilen hususlarda süreci doğru, ciddi ve kararlı yürütmesi halinde, en fazla 4-5 ay içinde tüm Orta Doğu’nun geleceğini belirleyecek büyük demokratik çözümün sağlanabileceğini vurgulayan Öcalan, bu ciddiyet ve kararlılığın gösterilmemesi durumunda, bölgesel kaosun derinleşeceği ve darbe mekaniğinin sonuç alabileceği uyarısını yapmıştır. “ Öcalan’ın, anlamlı ve yasal tüm boşlukları giderilmiş müzakerelere geçilmesi durumunda tarafların ” tahkim edilmiş bir ateşkes “ ve bu ateşkesi denetleyecek bir ” izleme kurulu “ oluşmasının önemine değindiğine işaret edilen açıklamada, ” Süreçte bozucu bir alan olarak karşımıza çıkarılan kamu düzeninin de ancak ve kalıcı olarak bu şekilde sağlanabileceğini belirtmiştir “ ifadesine yer verildi.

Davet mi baskı mı?
HDP açıklamasını şöyle tamamladı:  “Heyetimiz, paylaşılan bu taslakta belirtilen ‘Çözüm Önerileri’ni, ‘Müzakere Başlıkları’nı ve ‘Eylem Planı’nı sürecin bütün tarafları ve paydaşlarıyla tartışıp, olgunlaştırarak, ortaya çıkan sonuçları, en kısa süre içerinde Sayın Öcalan’a aktaracaktır. Sürecin bundan sonraki tüm aşamalarında, demokratik çözümün yasal güvencelerinin oluşturulmasının elzem olduğu ve bu güvenceler sağlanmadan nihai barış ve demokrasi hedefine varmanın mümkün olmadığı, Sayın Öcalan tarafından net, ısrarlı ve kararlı bir şekilde vurgulanmıştır. Bu bağlamda, kendisinin yüksek ısrar ve uyarılarına rağmen, tüm bu süreçlerde gerekli yasal düzenlemeleri yapıp pratikleştirmeyen devleti ve hükümeti de meseleye özeleştirel temelde yaklaşmaya çağırarak, burdan çıkarılacak derslerle bundan sonraki süreçte, özellikle yasal düzenlemeler bahsinde, kendi üzerilerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye davet etmiştir.