Yozgat'ta şap alarmı. Hayvan pazarları kapatıldı

Yozgat'ta şap alarmı. Hayvan pazarları kapatıldı
Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi, Yozgat'taki canlı hayvan pazarlarının çevre illerde görülen şap hastalığı nedeniyle tedbir amaçlı kapatıldığını belirtti.

Ancak Selvi, Yozgat'taki hayvanlarda hastalığın tespit edilmediğini ve diğer illere hayvan sevkiyatlarının devam ettiğini ifade etti.

Yozgat İl Hayvan Sağlığı Zabıta Komisyonu tarafından alınan karar gereği, çevre illerde şap hastalığının görülmesi ve yayılma eğilimi göstermesi nedeniyle Yozgat'ta tedbir amaçlı canlı hayvan pazarlarının kapatıldığı duyuruldu. Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ise il dışına kurbanlık hayvan sevkiyatlarında bir kısıtlama olmadığını açıkladı.

Şap hastalığı, hayvanlarda bulaşıcı bir hastalıktır ve önlem alınması önemlidir. Yozgat ilinde tedbir amaçlı pazarların kapatılması, hastalığın yayılmasını engellemek ve kontrol altına almak için atılan bir adımdır. İlgili kurumlar ve yetkililer, hastalığın yayılmasını önlemek ve hayvan sağlığını korumak için gerekli tedbirleri almaktadır.

ANKA'nın haberine göre; Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, yaptığı duyuruda, “İlimize komşu çevre illerde görülen şap hastalığının yayılma eğilimi göstermesi nedeniyle 14 Haziran 2023 tarihine kadar ilimiz genelindeki tüm hayvan pazarları tedbir amaçlı kapatılmıştır. İl dışına kurbanlık hayvan sevkleri ile ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır” denildi.

"YOZGAT’TA ŞU ANDA HASTALIK YOK"

Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi de yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bugün aldığımız bilgiye göre, çevre illerimizde hastalık görüldü, o yüzden çevre illerin pazarları kapalı. Bizde de tedbir amaçlı iki haftalığına kapatıldı, hastalık yayılmasın diye. Pazarlara geldikçe daha çok hastalık yayılıyor. Kurban önü, o yüzden iki haftalığına tedbir aldılar. Kurbana 15-20 gün kala pazarlar tekrar açılacak. Yozgat’ta şu anda hastalık yok ama tedbir amaçlı, her ihtimale karşılık kapatıldı. Yozgat’tan dışarı sevkiyatlar şu anda açık. Dışarı kurban götürecek şahıslar, şu anda hayvanlarını sevk yapabiliyorlar. Çünkü daha önce aşılarını yaptırdılar, tedbirleri var ve bu nedenle de buradaki hayvanlarda hastalık yok. Dışarıda kurban yerleri tutanlar var, onlar sevkini alıp gidebiliyorlar. Dışarıdan Yozgat’a sevk yok. Bizde, kurbanda kendi hayvanımız kendimize yetiyor."

25f8e8d9-2861-4d43-93ef-5809bff3d13b-w.jpg